Fekete péntek

járvány
2020 november 06., 16:16
  • Rossz számok és még rosszabb kilátások itthon.
  • Korlátozások és mesterséges intelligencia a vírus ellen.
  • Ez itt a 444 járványügyi hírlevele.

Péntek volt az első nap a járvány kezdete óta, amikor egyetlen nap alatt több mint száz ember halt meg Magyarországon a koronavírus következtében: 103 elhunyt mellett nőtt a kórházban lévők, illetve a lélegeztető gépen lévők száma is, és még mindig nagyon magas a pozitív tesztek aránya. És az elhunytak között nem csak idősek, hanem negyvenes és ötvenes éveikben járó áldozatok is vannak.

Orbán azt jósolja decemberre, ami a legrosszabb forgatókönyvnek tűnt a kórházakban: szintén pénteken derült ki, hogy Orbán Viktor egészen horrorisztikus forgatókönyvre számít, és miközben a rádióinterjújában további szigorításokról nem esett szó, a miniszterelnök elárulta, hogy december 10-re 4480 ember lehet szerintük lélegeztető gépen. Arról, hogy a szigorítások elmaradása mellett ez a bejelentés lényegében sok ezer ember haláláról szólt, külön is írtunk.

A Magyar Orvosi Kamara szerint Magyarországon heteken belül bekövetkezhet a tavaszi olasz helyzethez hasonló: szintén pénteken adott ki súlyos figyelmeztetést a kamara. Szerintük a legnagyobb hiány az intenzíves szakápolókból van, a szakorvosok és ápolók fogytával pedig más orvosokat vezényelnek át a covidosok ellátására.

Hamarosan szükség lesz egy etikai kódexre, ami alapján az orvosok eldönthetik, hogy melyik beteget tartsák életben: a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság figyelmeztetett arra, hogy egyre rosszabbra fordul a helyzet a magyar kórházakban.

Müller Cecília mindenkit megnyugtatott, van elég ágy és lélegeztető: voltak azért ma biztató hírek is, még ha némileg mintha ellentmondanának az Orbán Viktor által felvázolt képnek.

A Szegedi Tudományegyetem arra kéri összes hallgatóját, hogy segítsenek az OMSZ-nek a tesztelésben: adminisztratív munkára és járművezetésre keresnek önkénteseket.

A megkérdezettek harmada nagyon veszélyesnek látja most az iskolába járást: a 444 megbízásából készült közvélemény-kutatás alapján kevesen vannak, akik szerint egyáltalán nem kockázatos az iskolák nyitva tartása. Megszólalt a HÖOK is: ők az egyetemeken szeretnének távoktatást, de nem pont úgy, mint tavasszal történt.

Több polgármester vezet be újra vásárlási idősávot az időseknek: Szolnokon és Kiskunhalason is döntött a polgármester.

Várhatóan november végén kezdődhet a fővárosi tömeges tesztelés és tesztelni fogják a nézőket a Budapesti Fesztiválzenekar koncertjei előtt is.

Egy új magyar szabadalom sikeresen gyógyíthatja a COVID-19 szövődményeit: nagyon ritka a magyar gyógyszerkutatásban, hogy egy szabadalom eljut a klinikai vizsgálatok kettes fázisába.

Korlátozások és nyércek

Romániában minden iskolában online oktatásra állnak át, kültéren is kötelező lesz a maszkviselés. Egy sor szigorú korlátozást jelentett be csütörtök este Klaus Johannis.

Szlovéniában az általános iskolákban is átállnak a digitális oktatásra a járvány miatt, és hatnál több ember továbbra sem találkozhat egymással.

És egy összefoglaló a témában: A környéken már öt ország zárta be legalább részlegesen az iskolákat, de Magyarország tovább zakatol.

Az osztrákoknál a szigorú korlátozások ellenére is annyira súlyos a járvány, hogy lassan elfogynak az intenzíves ágyak.

Dániában eddig 214 embert találtak, aki a nyércekhez köthető koronavírust kapta el.

A mesterséges intelligencia gőzerővel keresi a vakcinát a koronavírus ellen: Az okos algoritmusok hónapokkal képesek csökkenteni a vakcinafejlesztéshez szükséges időt, és ez kulcsfontosságú a járvány elleni versenyfutásban.