Áramszünet a szegedi koronarészlegen, 11,5 milliárd nemzeti konzultációra

járvány
2020 november 19., 16:38
  • Továbbra is kb. 100 fővel nő naponta a koronavírus magyar áldozatainak száma.
  • A kormány előrejelzései nem világosak, vagy ha vannak világos előrejelzéseik is, azokat nem kötik az orrunkra.
  • Az EU nincs elragadtatva attól, hogy a magyar kormány használná az orosz koronavakcinát.
  • Járványügyi összefoglaló.

Magyarországon továbbra is naponta 100 körüli haláleset hozható összefüggésbe a koronavírus-járvánnyal, annak ellenére, hogy november 7-ig a halálozások száma exponenciálisan növekedett. Csütörtök reggel 92 halálesetet jelentett az operatív törzs, ami a stagnálóra fordult trend ellenére azért még mindig elég magas. Alább például a Financial Times ábráján láthatóak az egymillió főre vetített napi halálozási adatok:

photo_camera Grafika: Financial Times

33 fővel nőtt a kórházban ápolt fertőzöttek száma, akik így már 7532-en vannak, és eggyel csökkent a lélegeztetőn levőké, 580 főre.

A kormányzati kommunikáció továbbra sem teljesen világos a koronavírust illetően. A csütörtöki kormányinfón sem derült ki, hány intenzíven kezelt koronás betegre számít a kormány a járvány csúcsán, és hogy szerepelnek-e már az antigénes tesztek a hivatalos statisztikákban.

Ha nem is túl kielégítő a kormány járványkommunikációja, legalább iszonyatosan drága. Kassai Dániel, a 18. kerület független önkormányzati képviselője közérdekű adatigényléssel fordult a kormányhoz, így tudta meg, hogy a koronavírusról szóló nemzeti konzultációra és annak hirdetésére összesen kb. 11,5 milliárd forintot költöttek a magyar adófizetők.

Szerdán este a szegedi klinika koronavírusos betegeket ápoló részlegén áramkimaradás volt egy elosztó zárlata miatt. A betegeket másik épületszárnyba költöztették, szerencsére ennyi időt azért bírtak az őket életben tartó elektromos berendezések akkumulátorai.

Hétfőn egy kórházi alkalmazott telefonon akart egy órán belül kiüríttetni egy budapesti szállodát, hogy azt COVID-kórházzá alakíthassák. Erre végül nem került sor, ráadásul a Belügyminisztérium szerint még szabálytalanul is járt el a telefonáló alkalmazott, a magyar szállodatulajdonosok viszont továbbra is sérelmezik, hogy még mindig nem osztották meg velük a koronavírusosok ellátásába bevonhatónak nyilvánított szállodák névsorát.

A kormány egyik csütörtökön kiadott rendelete a 6 éven aluli gyerekekhez hasonlóan az autistákat is felmentette a maszkviselési kötelezettség alól.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentése szerint pénteken megkezdődik a szociális ágazatban dolgozók önkéntes tesztelése. Jövő héttől az egészségügyi és az oktatási intézmények is sorra kerülnek, köztük a bölcsődék, óvodák és iskolák is.

Az Európai Unió illetékes szervei nincsenek elragadtatva attól, hogy Magyarország teszteli az orosz koronavírus-vakcinát. A Bizottság a Reuters szerint attól tart, hogy csökkenhet az emberek bizalma a vakcinában, ha egy tagállam olyan oltással akarja beoltani állampolgárait, amit még az EU gyógyszereket engedélyező szerve sem ellenőrzött.

Jönnek a nyércek

A Reuters hírei szerint a Pfizer és a Moderna vakcinája mellett az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű oltása is hatásos, még a 70 évesnél idősebbek körében is.

Találgatások szerint azonban minden vakcina esélyeit ronthatja, hogy egyre terjed a nyércekben mutálódott koronavírus-változat. Már hét országból, Dániából, Hollandiából, Dél-Afrikából, Svájcból, a Feröer-szigetekről, Oroszországból és az Egyesült Államokból jelentettek ilyen megbetegedést. Kedden már Lengyelországban is elkezdték a nyércek tesztelését, hogy megtudják, náluk is megjelent-e már a koronavírus az állatokban.

Egy új kutatás szerint az, ha kijárási korlátozások és lezárások nélkül hagyjuk terjedni a koronavírust a nyájimmunitás elérésében reménykedve, akár halálosabbá is teheti a kórokozót.

Szlovákiában decemberben újra letesztelnek mindenkit. Ezt Igor Matovič szlovák miniszterelnök jelentette be csütörtökön, miután az első tömeges tesztelést hatékony fegyvernek ítélte a szlovák kormány a járvány elleni harcban.

Angela Merkel német kancellár másfél órán át élőben válaszolt a német ápolók és a betegek hozzátartozóinak panaszaira. Merkel gyakran tart fórumokat német településeken, a járványhelyzetben azonban online tud csak az emberek kérdéseire válaszolni.

Kambodzsa pedig lassan újraindul Szijjártó Péter látogatása után.