Vakcinaáradat és megnyíló határok

járvány
2021 május 03., 16:24

106 halott, 1219 új fertőzött, a hétvégén kicsit megtorpant az oltási program, az elmúlt két napban 73 ezren kaptak oltást.

Tavaly még előszeretettel méricskélte a kormány a halálozást, most már nem látja értelmét az összehasonlításnak. Az országok tényleg nem egyformán tartják nyilván a halottakat, de ettől még van értelme összehasonlítani őket. Akárhogy nézzük, a magyar halálozás nemzetközileg is kimagasló volt a második hullámban.

Nagyon sok Pfizer-vakcina jön, de akkor Orbán szerint miért nem lesz hetekig elérhető az oltópontokon?

Szlávik János szerint hetek múlva érhetjük el az ötmillió beoltottat, és hat-hét millióig is el kéne jutni, hogy kialakulhasson a nyájimmunitás.

Karikó Katalin az mRNS kutatásáról tartott előadást az MTA-n.

Újra látogathatók az idősotthonok, kellően magas az intézmények átoltottsága.

Hétfőtől időpontfoglalás nélkül is lehet védettségi igazolvánnyal kapcsolatos ügyeket intézni a kormányablakoknál.

Vírus a világban

Nyitná a határokat az Unió, jöhetnek az oltottak: a tervek szerint onnan, ahol épp kedvező a járványhelyzet, akár oltás nélkül is beengednék az embereket.

Az év végén érkezhet Európába a Novavax vakcinája, még az Európai Gyógyszerügynökségnek is jóvá kell hagynia.

Az ENSZ programja 500 millió adag vakcinára szerződött a Modernával, amit a szegényebb országok kapnának meg.

Idén sem lesz Oktoberfest, a bajor miniszterelnök szerint túl nagy lenne a kockázat.

Tedros Adhanom Ghebreyesus maradna további öt évre a WHO élén. Általában csak a legelszántabb hírfogyasztók szokták tudni, hogy ki vezeti az Egészségügyi Világszervezetet, de a járvány egyik következménye, hogy a jelenlegi elnök újraindulási szándéka is hírértékkel bír.

„Beoltottak egy gyereket tehénhimlővel, és elkezdett bestiaként négykézláb járni, tehénként bőgve, bikaként tülekedve”: A 19. század elején, néhány évvel a legelső vakcina feltalálása után már csecsemőzabáló szörnyekről, szándékos marhaszifilisz-terjesztésről és isteni haragot kiváltó bestialitásról károgtak az oltásellenesek.

A dél-koreai szakértők attól tartanak, hogy a koronavírus ellen sosem lesz nyájimmunitás.