Megtörnek a trendek?

járvány
2021 május 10., 15:37

Tíz nap után ismét nőtt a kórházban kezelt koronavírusfertőzöttek száma: Nem sokkal, és még érdemes várni pár napot, hogy kiderüljön, valóban megtört-e a trend. Az Operatív Törzs hétfőn 91 újabb halálos áldozatról számolt be.

photo_camera Fotó: Created with Datawrapper

Egy DK-s beleáll az oltásszkepszisbe: Hetek óta az "oltásellenes baloldaltól" hangos a kormánypárti nyilvánosság, ami most bőven kapott muníciót Czeglédy Csabától, a DK szombathelyi képviselőjelöltjétől és erős emberétől, aki "magánemberként" értekezett arról, hogy "másodrendű állampolgárok saját hazájukban" azok, akik nem kapnak oltási igazolványt, mert nem oltják be magukat.

A magyar járványügyi adatok ikertestvére: Egészen különös jelenséget figyelt meg olvasónk, Sándor: március 31. óta úgy mozognak együtt a magyar és a lengyel járványügyi görbék, mintha ugyanabból az adathalmazból dolgozna a két ország.

Vakcinazavarok: Vasárnap a Népszava úgy értesült, hogy aznaptól már a Pfizer mRNS-alapú védőoltására is lehet időpontot foglalniuk a regisztráltaknak. Ezt később cáfolta a Konoravírus Sajtóközpont, és valóban nem lehetett foglalni. Hogy aztán a regisztrált 16-18 éveseknek - akiknek annyira nem is volt könnyű regisztrálniuk -, hétfőn megnyissák az időpontfoglalást a Pfizer védőoltására, miközben a hétvégén néhány 18 évnél fiatalabbat arról értesítettek, hogy kínaival oltanák.

Vakon nem lehet időpontot foglalni: Az oltásra jelentkezés a fiatalokon túl a vakoknak is nehézséget okoz, mert a hivatalos oldalt nem sikerült vakbaráttá tenni.

Müller Cecília új lendületet ígér: Ilyen és más nehézségek, például az oltásra várók körében legkevésbé népszerű vakcinák túltengése miatt a múlt héten meg is torpant az oltási program. Orbán Viktor egy hónapja még azzal számolt, hogy hogy májusban "egy hét, tíz nap alatt" egymillió embert oltanak be. Ebből hétfő reggelig 305 ezer jött össze, volt nap, amikor még a tízezret se érte el a beoltottak száma.

Vizsgálják az ellenanyagtermelést: Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter a Facebookon jelentette be, hogy minden Magyarországon bevetett vakcinánál vizsgálják az ellenanyagtermelést és a sejtes immunitást is. Ez utóbbi a fontosabb, mert erre közforgalomban nincsenek tesztek.

A kormány elajándékozott nyolcmilliárd forintnyi lélegeztetőgépet: 425-öt abból a 16 ezerből, aminek egy jó része egy gödöllői raktárban porosodik, és amiknek csak a tárolása havi 90 millió forintba kerül.

Utazhatunk törökbe: A lélegeztetőgép-beszerzések kulcsfigurája, Szijjártó Péter külügy- és külgazdasági miniszter megállapodott Törökországgal a védettségi igazolások kölcsönös elismeréséről, így a beoltottak és a betegségen igazoltan átesettek mehetnek oda nyaralni.

Tokiói álomgyilkosok: Japánban kevésbé derűs a helyzet. Idén nyáron tartanák a tavaly a járvány miatt elhalasztott olimpiát, amiről immár egy felmérés szerint a japánok hatvan százaléka gondolja, hogy leginkább le kéne fújni.

Pfizer igen, Astra nem: Az EU szombaton jelentette be, hogy 1,8 milliárd dózis Pfizer vakcinára kötött keretszerződést, majd másnap közölte, hogy az AstraZenecával, mely idén tavasszal nem tudta tartani a vállalt ütemezést, nem újítják meg a szerződést.

Kásler nem úgy gondolta: Az emberi erőforrások minisztere pénteken jelentette be, hogy akinek nincs védettségi igazolványa, az csak saját költségén végzett PCR- és antigéngyorsteszttel vehet igénybe kórházi szolgáltatást. Ezt később a minisztérium azzal pontosította, hogy aki önhibáján kívül nincs beoltva, annak mégse kell magának fizetnie a nem olcsó teszteket.