Megint vétózott a magyar kormány az EU-ban, hogy megmentse Kínát egy rosszalló nyilatkozattól

eu
2021 június 04., 09:55

Április közepe óta harmadszor vétózott meg Magyarország egy Kínát elítélő EU-s külpolitikai nyilatkozatot pénteken.

Az EU 26 tagállama ezúttal a hongkongi elnyomás miatt akarta volna Kínát elítélni. Hongkongban idén először tiltották meg, hogy a helyi polgárok megemlékezzenek az 1989-es Tienanmen téri vérfürdő évfordulójáról, a rendezvény főszervezőjét őrizetbe is vették.

Amikor Kína 1997-ben visszavette Nagy-Britanniától Hongkongot, ígéretet tett az "egy ország, két rendszer" elv tiszteletben tartására, és a helyiek önrendelkezésének biztosítására, ám a 2010-es évektől egyre erősödött a pekingi kommunista hatalom elnyomása, és 2019 óta drámaian szűkítették a szabadságjogokat.

Az EU elítélő nyilatkozatát német külügyi források szerint egyetlen ország akadályozta meg, Magyarország.

Kína európai védőanygala, Szijjártó Péter külügyminiszter
photo_camera Kína európai védőangyala, Szijjártó Péter külügyminiszter Fotó: KKM/Mitko Sztojcsev/MTI/MTVA

A magyar kormány áprilisban és májusban is megvétózott már Kínát elítélő nyilatkozatokat, Szijjártó Péter külügyminiszter szerint azért, mert ezeknek nincs semmi értelmük, úgysem változik tőlük semmi sem. A közelmúltban a magyar kormány megvétózott egy tűzszüneti felhívást is a gázai konfliktus idején, illetve egy megállapodást afrikai és karibi országok sorával, mert a szövegben szerepelt volna a "gender" kifejezés.

A Kínát illető korábbi magyar vétók ellen májusban már felszólalt a német külügyminiszter, és most ismét a németek hozták nyilvánosságra a hírt. Előbb a német kormány külügyi államtitkára, Miguel Berger adta közzé a Twitteren, majd a német parlament külügyi bizottságának vezetője, Norbert Röttgen posztolt az ügyben. (Röttgen nemrégiben indult a CDU elnökségéért is, ám alulmaradt Armin Laschettel szemben.)

Berger szerint itt az idő, hogy az EU-ban a külügyi döntéseket is el lehessen fogadni minősített többséggel, míg Röttgen arra biztatta a többi tagállamot, hogy adjanak ki közös nyilatkozatot Magyarország kihagyásával.

A magyar kormány idén tavasszal Kína legfőbb védelmezőjévé lépett elő az EU-ban - korábban előfordult, hogy Görögország vétózott meg Kínát elítélő határozatokat, még amikor a baloldali Sziriza volt ott hatalmon. A magyar kormány kínai kapcsolatai különösen élénkek, kínai hitelből vasutat és egyetemet is építene, és az EU-ban egyetlenként kínai vakcinát is vásárolt.