Békemenet a megfutamodó Orbánért

reggel 4
2021 június 25., 05:01

Jó reggelt! Estére kicsit hűvösebb lehet.

4 legfontosabb cikkünk most

Küldd bátran tovább a Reggel 4-et ismerőseidnek! Itt tudnak feliratkozni rá, ha tetszik.

NAGYVÁROSI SZAHARA

photo_camera Fotó: Kaufmann Balázs

A Balaton 28,9 fokos, és ez nagyjából mindent el is mond az utóbbi napok magyarországi időjárásáról. Tegnap volt a legmelegebb júniusi nap, amióta Magyarországon méréseket végeznek.

Bár ma érkezik egy hidegfront, jelentős lehűlést ez sem fog hozni. Ennek megfelelően a hőségriadót is meghosszabbították péntek estig. Szombaton azért már érezhetően hűvösebb lesz, de még így is 30 fok felett lesznek a legmagasabb hőmérsékletek. A jövő hét pedig csak néhány fokkal lesz hűvösebb, mint a mostani, Már ha igaza lesz a meteorológusoknak.

Ez a kánikula a világon mindenhol a nagyvárosokban a legrosszabb, most is a budapestiek szenvedtek tőle a legjobban. Sajnos ez az új normális, egyre inkább így néznek majd ki a napjaink, valahogy ehhez kell hozzászoknunk. És ez nem csak kellemetlenség. Az éghajlatváltozás összes kísérőjelensége közül messze a hőhullámok a leghalálosabbak, az ilyen napokon akár 14 százalékkal is megugorhat a halandóság.

Az extrém hőségre a városok vezetése több szinten kell, hogy reagáljon:

  • Az első szint az azonnali segítség, ilyen a párakapuk kialakítása, a vízosztás, vagy a hőségvédett várakozó- és pihenőhelyek kialakítása a városokban.
  • De a városok azzal tehetnek a legtöbbet az extrém hőség ellen, hogy növelik a zöld és kék felületek arányát, vagyis több növényt és több vizet terveznek a városi terekbe.

Balogh Samu, Karácsony Gergely főpolgármester kabinetfőnöke a 9. kerületi Tompa utcában mutatta meg, mi lehet a helyes irány. Ez csak egy kicsit szélesebb egy átlagos belső kerületi utcánál, viszont jelentős részét fák és bokrok foglalják el. Ez Budapest egyik legegészségesebb utcája, vagyis úgy alakították ki, hogy

  • Bár autóval járható, még sincs rajta túl nagy forgalom.
  • A fák sok árnyékot nyújtanak.
  • Van benne víz, sok helyre le lehet ülni.
  • Sok bolt, kocsma és étterem is helyet kap, vagyis van is mit csinálni.

Ha Budapesten elviselhetőbbé akarjuk tenni a globálisan melegedő mindennapokat, sok ilyen utcát kell kialakítani.

ORBÁN FÁJDALMA

photo_camera Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI/MTVA

Szerdán Orbán Viktor karrierje egyik legfájdalmasabb ütését kapta azzal, hogy nem volt ott a német-magyaron Münchenben. Még mindig nem tudni pontosan, hogy miért döntött így, mitől félt, de az biztos, hogy a miniszterelnök most ott ütötte meg magát, ahol a legjobban fáj.

Június 23-a nyilván hosszú ideje erre volt félretéve a naptárában, erre ahelyett, hogy a helyszínen tekintette volna meg az utóbbi évtizedek legjobb magyar válogatott meccsét, Brüsszelbe utazott egy teljesen jelentéktelen találkozóra.

Ahogy Haszán Zoltán megfogalmazta:

„Orbán azzal, hogy az általa kavart botrány kellős közepén nem utazott ki Münchenbe, saját magát mentette. És a játékosokat tette ki annak, hogy a tiltakozások rajtuk csattanjanak, akár a Himnusz éneklése közben. Orbán mostanra az európai mértékadó politika focihuligánja lett, kellemetlen figura, aki hangosan hőbörög, rátámad a gyengébbre. Viszont már maga is érzi, hogy kellemetlen a társasága.”

Az Orbán távolmaradásához vezető tiltakozások a homofób magyar törvény miatt csütörtökön is folytatódtak:

A magyar diplomácia minderre válaszul a nevetségesség határát súroló válaszában kiállt a Münchenben mindenféle törvénysértésekért letartóztatott magyar szurkolók mellett.

Talán nem véletlen, hogy egy nappal azután, hogy Orbán Viktor különösen gyengének és/vagy gyávának tűnt, legelvakultabb hívei bejelentették, hogy október 23-ra ismét békemenetet szerveznek. Szerintük

„egy átfogó, összehangolt támadás indult Magyarország ellen, a saját életformánkat kell megvédenünk, már a támadás olyan szintre érkezett a globális liberális köröktől, az európai uniós bürokráciától, valamint elittől, ami gyakorlatilag a saját életformánkat veszélyezteti.”

COVID-21

Szerdán egyetlen egy halottja volt a járványnak Magyarországon. Csütörtökön pedig Gulyás Gergely bejelentette hogy amint elérjük az 5,5 millió beoltottat, ami a jelenlegi csigalassú oltási tempóban is jövő hétre várható, újabb járványügyi lazítások jönnek.

  • Vége lehet a maszkviselési kötelezettségnek.
  • Igazolvány nélkül lehet szállodákba, éttermekbe, fürdőkbe, strandokra menni.
  • Tömegrendezvényeket viszont továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet majd látogatni.

Gulyás a kormányinfón arról is beszélt, hogy nem kampányolnak a 12-16 évesek beoltásáért. Ennek az eredményét talán csak ősszel fogjuk látni, bár a szlovákok attól tartanak, hogy náluk már a nyáron újabb hullámot okozhat a delta variáns. Pesszimista Falus Ferenc volt országos tisztifőorvos is:

„Ez egy nagyon elhamarkodott és nagyon veszélyes lépés, amit a kormányzat csinál és ugyanazt a helyzetet próbálják előállítani, ami tavaly nyáron, hogy az egész nyáron nyaraljunk, felejtsük el a járványt, viszont egy borzasztó ősz következett.”

Gulyás egy érdekes adatot is elárult: szerinte eddig a nagyobb kórházakban sokkal nagyobb volt a covidosok túlélési esélye, mint a kisebbekben.

A SZERENCSE FIA

photo_camera Fotó: ugytudjuk.hu

Fantasztikus nyara van Mészáros Lőrincnek. Miközben ő Olaszországban pihen Várkonyi Andreával, a magyar állam előzékenyen megtámogatja montenegrói szállodafejlesztése költségeinek felével.

Szerencsére nem ő az egyetlen, akit így a tenyerükön hordoznak a magyar adófizetők. Csütörtökön derült ki, hogy az Alapjogokért Központ kormányzati NGO munkatársai fitnesstermet és szaunát is kapnak székházukba.

AZ ŐRÜLET ÁTALAKULÁSA

Jacob Anthony Chansley, a QAnon-sámán néven elhíresült tüntető a törvényhozás épületében 2021. január 6-án.
photo_camera Fotó: SAUL LOEB/AFP

Ha valaki azt hitte, hogy Joe Biden beiktatásával vége a QAnon-őrületnek, nagyot tévedett. Egy róluk szóló könyv szerzője szerint viszont a mozgalom nem tűnt el, sőt, félő, hogy a hívek az online arcoskodás helyett a valódi erőszak felé fordulnak. Egy FBI-jelentés is hasonló konklúzióra jutott:

„Megállapításaink szerint a QAnon néhány követője arra a következtetésre fog jutni, hogy nem bízhatnak tovább a QAnon-posztokban emlegetett „tervben”, és kötelességüknek fogják érezni, hogy „digitális katonák” helyett a valódi világban kövessenek el erőszakos cselekedeteket”

Máshol:

A DÖNTETLEN UTÁN

Maro Rossi
photo_camera Fotó: KAI PFAFFENBACH/AFP

Akit érdekel a foci, pláne a magyar foci, csütörtökön a másnaposság tüneteivel szédelgett, és próbálta összerakni, hogy mi történt a németek elleni meccsen. Meg úgy általában a halálcsoportban, ahol összesen 6 – hosszabbítással együtt 12 – percig voltunk hátrányban, mégis kiestünk.

Marco Rossi szerencsére ilyenkor is józanul tud értékelni:

„A magyar együttes félelem nélkül játszik, még magasabban jegyzett ellenfelekkel szemben is, és bebizonyította, hogy a világ legjobbjaival is felveszi a versenyt fizikailag, állóképesség és futás terén."

Mi is hasonlóra jutottunk részletes taktikai elemzésünkben:

„A bravúr tehát elmaradt, de az volt az ember érzése, hogy van egy csapat, a magyar, ami a felkészítettségének hála jóval többet hoz ki magából, mint ami játékosonként egyenként benne van.”

Az EB-n tegnap szünnap volt, de így is történt valami nagyon fontos az európai futballban. Az UEFA bejelentette, hogy ezentúl nem számítanak az idegenben lőtt gólok az általuk szervezett tornákon. Így a Bajnokok Ligájában is jöhet a hosszabbítás és a tizenegyesek, ha két meccs után döntetlenre áll a párharc, nem számít, ki hol lőtte a góljait.

ÉS EGY FILM

Vin Diesel (Benzin Győző)
photo_camera Vin Diesel (Benzin Győző) Fotó: Chris Delmas/AFP

Megjelent a Halálos iramban-sorozat 9., illetve egy érthetetlen spinoffal együtt a 10. része. (A korábbi részek: Haláli iram, Döglött svung, Haláliram: a japán kergetőzés, Pusztulás & Tempó, Iszkiri 5, Spuri 6, A nagy pucolás 7, Sovány malac vágta 8.). Csak annyit spoilerezünk, hogy az egyik jelenetben egy rakétameghajtású Pontiackal szelik a végtelen űrt. Filmtörténelmi alkotás.