Újhullám

járvány
2021 szeptember 06., 15:22
  • Négy hét alatt megnégyszereződött az új fertőzöttek száma.
  • Egy hét alatt megháromszorozódott a gépi lélegeztetésre szorulóké.
  • A kórházban ápolt fertőzöttek száma is duplázódott, és emelkedik a halálos áldozatoké.
  • Bár a kormány valamiért teljesen elengedte ezt, az oltatlanokra tekintettel érdemes volna újra maszkot húzni.

A legfrissebb adatokból már nyilvánvaló: Magyarországot is elérte a járvány negyedik hulláma. Egy hét alatt megduplázódott a kórházi ápolásra, megháromszorozódott a gépi lélegeztetésre szorulók száma, és péntek-vasárnap több mint kétszer annyian haltak meg, mint a múlt héten összesen. A fertőzésszámok is meredeken emelkednek.

Szuperterjesztő ősz

A helyzeten az augusztus 20-i tömegrendezvények se javítottak, és aligha fog javítani rajta, hogy éppen akkor tartanak gigarendezvényeket, vébéselejtezőket és vallási kongresszust Budapesten, amikor a kéthetes incidencia értéke már elérte azt a határt, ahol a járvány korábbi hullámaiban Németországban már korlátozó intézkedéseket vezettek be. Ezekre amúgy még az oltási program mellett is szükség lehet, mivel hárommillió honfitársunk továbbra is oltatlan, őket különösen fenyegeti a járvány újabb hulláma. Az oltott többségnek rájuk tekintettel kéne maszkot viselnie, mert bár az oltás a súlyos megbetegedéssel szemben hatékonyan véd, minden adat arra utal, hogy magát a vírust még az oltottak is terjeszteni tudják, anélkül, hogy magukon tapasztalnák a fertőzés tüneteit.

photo_camera Fotó: Created with Datawrapper

Gyurcsány Ferenc is elkapta, sőt, még enyhe tünetei is lettek, pedig ő megkapta a védőoltás mindkét dózisát.

Elengedték

Ehhez képest a kormány nemhogy maszkviselésről nem beszél, de még a színházakat is helyretette azután, hogy azok egy minisztériumi tájékoztatást úgy értelmeztek, hogy az előadásaik csak védettségi igazolvánnyal látogathatók.

Az, hogy ez a hullám kicsit másmilyen lesz, már most látszik a számokon. A fertőzésszámok például jobbnak tűnnek, mint tavaly ilyenkor, amiben egészen biztosan szerepet játszanak a védőoltások – még ha csak annyiban is, hogy sokkal többen vészelik át teljesen tünetmentesen a fertőzést, vagyis nem is teszteltetik magukat. A kórházi adatok nemcsak ehhez képest, hanem általában is rosszabbak, mint tavaly ilyenkor. Ennek pedig az lehet az oka, hogy az éppen domináns variáns, a delta nem csupán sokkal fertőzőbb a korábbiaknál, hanem minden jel szerint a korábbi változatokhoz képest súlyosabban betegíti meg a fiatalabbakat is.

A járványt kísérő járvány

Az egészségügy tehát egy darabig még nem szabadul a járvány jelentette terhek alól. Ennek megvan az ára, a járvány frontvonalában küzdők esetén a háborús hasonlatok annyiban biztos nem túlzók, hogy pszichésen hasonló terhelés éri őket, ami PTSD formájában jelentkezik is náluk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.