Kínában már high tech fegyvereket is bevetnek a köztereken táncoló komcsi nagyik ellen

ÉLET
2021 október 08., 14:14
comments 10
photo_camera Fotó: WEI PEIQUAN/Xinhua via AFP

Van, aki csendben tűri őket, de egyre többen konfrontálódnak Kínában a városi utcakép részét képező, üvöltő zenére táncoló nagyikkal. A hét online sztárja egy olyan eszköz, ami állítólag képes arra, hogy 50 méteres távolságból elhallgattasson egy hangszórót.

Az idősebb nők közös köztéri tánca a Mao-féle Kulturális Forradalom idején kialakult szokás. (Ez a nevével ellentétben sima terrorhullámot jelentett a hatvanas-hetvenes években és annyiban volt kulturális, hogy igen sok értelmiségit is megöltek, bebörtönöztek és megkínoztak közben.)

A dolgot úgy kell elképzelni, hogy megjelenik egy csapat néni valami mobil hangszóróval, kitelepszenek a játszótéren, parkban vagy sportpályán, majd nagyon hangos kínai zenére alakzatban táncolni kezdenek. A népsűrűséget tekintve nem ritka, hogy ugyanazon a téren több nénibanda jelenjen meg, ilyenkor a hangerő növelésével próbálják lenyomni a konkurenciát.

photo_camera Fotó: TAO LIANG/Xinhua via AFP

Az ezzel szemben növekvő ellenállás fő oka a zene hangossága, de fontos szempont a nénik alkalmankénti erőszakos fellépése is. Zhuzhou városában szeptember 20-án például kalapácsokkal és más szerszámokkal felfegyverkezett nénik törtek be egy helyi focistadionba, ahol épp általános iskolások játszottak bajnoki meccset. A stadiont eleve azért lakatolták le, mert a vérmes asszonyok korábban már berontottak oda. De hiába állapodtak meg velük, hogy este 8 után az övék a pálya, nekik már délután beköltözött a bugi a lábukba, így leverték a zárat, félbeszakították a meccset, majd rázni kezdtek a kezdőkörben. A bulit végül a rendőrség oszlatta fel.

Tiencsinben 2019-ban olyan helyi szabályozást vezettek be, hogy a rendőrség megbírságolhassa a túl hangos zenére rázó néniket. A környékbeli lakók néhol össze is csaptak a nagyikkal, büdös és ragadós dolgokkal, illetve ürülékkel dobálva meg őket.

A kakaskodásoknak van kulturális vetülete is, a fiatalok közül sokan úgy érzik, hogy a Kulturális Forradalom veteránjai lenézik őket és bármit megengednek maguknak, mondván, ők építették ezt az országot.

(via Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt