Kínában már high tech fegyvereket is bevetnek a köztereken táncoló komcsi nagyik ellen

2021 október 8., péntek 14:14
10
Fotó: WEI PEIQUAN/Xinhua via AFP

Van, aki csendben tűri őket, de egyre többen konfrontálódnak Kínában a városi utcakép részét képező, üvöltő zenére táncoló nagyikkal. A hét online sztárja egy olyan eszköz, ami állítólag képes arra, hogy 50 méteres távolságból elhallgattasson egy hangszórót.

Az idősebb nők közös köztéri tánca a Mao-féle Kulturális Forradalom idején kialakult szokás. (Ez a nevével ellentétben sima terrorhullámot jelentett a hatvanas-hetvenes években és annyiban volt kulturális, hogy igen sok értelmiségit is megöltek, bebörtönöztek és megkínoztak közben.)

A dolgot úgy kell elképzelni, hogy megjelenik egy csapat néni valami mobil hangszóróval, kitelepszenek a játszótéren, parkban vagy sportpályán, majd nagyon hangos kínai zenére alakzatban táncolni kezdenek. A népsűrűséget tekintve nem ritka, hogy ugyanazon a téren több nénibanda jelenjen meg, ilyenkor a hangerő növelésével próbálják lenyomni a konkurenciát.

Fotó: TAO LIANG/Xinhua via AFP

Az ezzel szemben növekvő ellenállás fő oka a zene hangossága, de fontos szempont a nénik alkalmankénti erőszakos fellépése is. Zhuzhou városában szeptember 20-án például kalapácsokkal és más szerszámokkal felfegyverkezett nénik törtek be egy helyi focistadionba, ahol épp általános iskolások játszottak bajnoki meccset. A stadiont eleve azért lakatolták le, mert a vérmes asszonyok korábban már berontottak oda. De hiába állapodtak meg velük, hogy este 8 után az övék a pálya, nekik már délután beköltözött a bugi a lábukba, így leverték a zárat, félbeszakították a meccset, majd rázni kezdtek a kezdőkörben. A bulit végül a rendőrség oszlatta fel.

Tiencsinben 2019-ban olyan helyi szabályozást vezettek be, hogy a rendőrség megbírságolhassa a túl hangos zenére rázó néniket. A környékbeli lakók néhol össze is csaptak a nagyikkal, büdös és ragadós dolgokkal, illetve ürülékkel dobálva meg őket.

A kakaskodásoknak van kulturális vetülete is, a fiatalok közül sokan úgy érzik, hogy a Kulturális Forradalom veteránjai lenézik őket és bármit megengednek maguknak, mondván, ők építették ezt az országot.

(via Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt