Elsunnyogták a fideszes EP-képviselők a kazah helyzetről tartott szavazást

január 20., csütörtök 19:29
7

Csütörtökön az Európai Parlament képviselői egy állásfoglalásról szavaztak, amely határozottan elítéli, ahogy a kazah hatóságok kezelték a január 2-án kirobbant zavargásokat. A határozatot 589 képviselő megszavazta, 35-en szavaztak ellene, 47-en pedig tartózkodtak. Az Eurológus cikke szerint viszont a Fidesz és a KDNP képviselői egyik kategóriába sem tartoznak, ugyanis egyszerűen nem mentek el a szavazásra.

Az EP-ben elfogadott állásfoglalás felszólítja Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnököt és kormányát, hogy tartsák tiszteletben az emberi jogokat, engedjék szabadon a bebörtönzött kormányellenes tüntetőket és tartózkodjanak az uszító retorikától, például attól, hogy terroristaként hivatkoznak a tüntetőkre.

Hölvényi György az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Az Európai Parlamentben jelenleg 12 fideszes képviselő van, ők függetlennek számítanak pártjuk és a Néppárt szakítása óta, a KDNP képviselője, Hölvényi György viszont maradt a néppárti frakcióban. Hölvényi közleményben indokolta meg, hogy miért nem ment el szavazni a kazah helyzetről. A “Ne ítélkezzünk előre!” című közleményben a KDNP-s politikus a következőket írja: "A kazah hatóságok már elindították a hivatalos nemzetbiztonsági nyomozást, éppen ezért tiszteletlenség egy néhány óra alatt összerakott határozat formájában elhamarkodott kijelentéseket tenni, egy hatalmas utat megtett országot így megítélni. Történtek jogsértések, az erőszakos cselekmények elkövetőit el kell ítélni, de minden országnak megvan a joga, hogy a belső konfliktusait maga rendezze. Ezért meg kell várni a kazah vizsgálat végét.”

Nem ez az első eset, hogy a magyar kormánypártok képviselői el sem mennek szavazni, amikor a magyar kormánnyal jó viszonyt ápoló állam ügyeiről kellene véleményt nyilvánítani. Ugyanígy nem voltak jelen, amikor az EU Kína-stratégiájáról, vagy amikor az unió és Oroszország viszonyáról kellett szavazni.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt