A lengyel kormány sem kért bocsánatot a jogállamisági per elvesztése után, helyette inkább az uniós pénzt kérik

külföld
2022 február 16., 12:47
comments 2

Mint azt mi is megírtuk, az EU Bírósága visszautasította a magyar és a lengyel kormány keresetét, és ezzel kimondta, hogy jogszerű az úgynevezett feltételességi mechanizmusról szóló rendelet. Azaz alkalmazható. A rendelet lényege, hogy elvehetik az EU-s támogatások szétosztásának jogát azon kormányoktól, amelyek nem tudják garantálni, hogy a pénz annak menjen, akinek azt Brüsszelben szánták. Vagyis jogállamisági előírások teljesüléséhez kötik az uniós források kifizetését.

Varga Judit igazságügyi miniszter a szerdai kormányinfón reagált az Európai Bíróság döntésére, szerinte politikai döntést hozott az unió bírósága a magyar gyermekvédelmi törvény miatt. Vagyis igazából a gyermekvédelmi törvény a probléma, nem a jogállamiság.

Persze a lengyel kormányszóvivő is gyorsan reagált: Piotr Müller szerint az Európai Unió Bíróságának szerdai ítélete az uniós szerveknek azt a veszélyes törekvését erősíti meg, hogy az alapszerződéseken túllépve bővítsék hatáskörüket. Az ilyen hatáskörbővítést célzó lépéseket pedig Varsó negatív módon értékeli. A lengyel kormányszóvivő szerint az ítélet az uniós költségvetés védelmére, nem pedig önmagában véve a jogállamisági elvek megsértésének szankcionálására irányul.

Az ítélet tükrében a lengyel kormány úgy látja: nincs jogi alapja annak, hogy a Lengyelországnak járó uniós pénzeszközöket felfüggesszék. Ebben az összefüggésben törvénytelennek tartják, hogy Brüsszel még nem hagyta jóvá a koronavírus-járvány utáni lengyel helyreállítási tervet. A jóváhagyás késleltetését Müller politikai indíttatású lépésnek minősítette.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.