Borrell: A Kreml szisztematikusan hazudik a helyzetről, és elhallgatja az ukránok szenvedését

eu
2022 március 08., 18:58

Az információk manipulálása fenyegetést jelent a demokráciára, ezért különösen fontos a tájékoztatás szabadságának védelme és a félretájékoztatással szembeni fellépés – jelentette ki Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Strasbourgban, az Európai Parlament keddi plenáris ülésén.

Josep Borrell az EP plenáris ülésén Strasbourgban, 2022. március 8-án
photo_camera Josep Borrell az EP plenáris ülésén Strasbourgban, 2022. március 8-án Fotó: FREDERICK FLORIN/AFP

Borrell az Európai Unió demokratikus folyamataiba történő külföldi beavatkozásról tartott uniós parlamenti vitán hangsúlyozta: a demokrácia az állampolgároknak járó információn alapul, az EU az intézkedéseivel pedig nem azt próbálja eldönteni, hogy mi az igazság és mi a hamis. Úgy látja, azokra a külföldi szereplőkre kell összpontosítani, akik „szándékosan, összehangolt módon próbálják manipulálni információs környezetünket, hogy előmozdítsák saját céljaikat és ártsanak nekünk”. Fontosnak nevezte az uniónak az orosz félretájékoztatással szembeni fellépését, melynek keretében egyebek mellett az EU betiltotta a „Kreml propagandagépezetének” minősített médiumok európai műsorszolgáltatási jogát

„Ezek a médiumok káros céllal tájékoztatják félre az embereket. A Kreml és vezetői szisztematikusan hazudnak a helyzetről és elhallgatják az ukrán lakosság szenvedését.

Az információk manipulációjával az orosz propagandagépezet aktívan segíti Oroszország katonai támadását Ukrajna ellen, hamis információkat terjesztenek az orosz lakosság körében arról, hogy miért történt az invázió, és mi a helyzet Ukrajnában, miközben Oroszországot és az orosz népet áldozatként mutatják be.

Oroszország megfosztja állampolgárait a független médiához történő hozzáféréstől, a független információktól” - mondta Josep Borrell.

Vera Jourová, az Európai Bizottság átláthatóságért és értékekért felelős biztosa is felszólalt, arról beszélt, hogy a tisztességes választások érdekében támogatni kell a médiát, hogy fel tudjon lépni a félretájékoztatás ellen. „A független média és az újságírók a jól működő demokrácia fő pilléreit jelentik. További intézkedéseket kell bevezetnünk, hogy jobban meg tudjuk védeni a médiaszabadságot és a pluralizmust” - mondta.

Az orosz-ukrán konfliktusra Jourová azzal reagált, hogy az orosz félretájékoztatás intenzív, melynek ráadásul gyorsan növekedett a mértéke a Krím 2014-es annektálása után. Ezért a független újságírást támogatni kell.

Donáth Anna, a Momentum Mozgalom EP-képviselője azt mondta, az orosz módszerek nem állnak meg az EU határainál: „Ukrajna közvetlen szomszédságában, Magyarországon is putyini hazugságokat szajkóz a magyar állami köztévé. A magyar Facebook tele van orosz propagandát továbbadó oldalakkal”.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-képviselője arról beszélt: néhány tagállam esetében már túl késő az uniós fellépés, mert tekintélyelvű kormányok meghódították az egész médiát, a médiát propagandagépezetté alakították, a kereskedelmi médiumokat pedig arra kényszerítették, hogy a rezsimet szolgálják. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.