Megadásra szólították fel Szeverodoneck védőit az oroszok

70 poszt
Időrend
2022 június 14., 11:43

Egyszerre öt megyére lőttek ki rakétákat az oroszok kedden délelőtt

A hatóságok azt állítják, hogy mindenütt rendeltetésszerűen működésbe lépett az ukrán légvédelem. Az oroszok Lemberg, Ternopil, Csernyihiv, Hmelnickij és Odessza megyék különböző objektumait próbálták támadni. (Korrespondent.net)

2022 június 14., 10:26

A német kancellárnak nem azt kell néznie, hogy mi fáj kevésbé Németországnak, ez a hozzáállás helytelen

Volodimir Zelenszkij szerint az idő az oroszoknak dolgozik, mert rengeteget keresnek az energiaexporton.

A cikk folytatódik

2022 június 14., 06:26

Hadgyakorlatoznak az oroszok Kalinyingrádnál

Az Orosz Föderáció balti flottája szárazföldi hadgyakorlatot kezdett Kalinyingrád közelében. A gyakorlaton az Interfax jelentése szerint több mint 3 ezer katona vesz részt harckocsikkal, páncélozott csapatszállítókkal, önjáró lövegekkel és sorozatvetőkkel. A balti flotta sajtószolgálata hétfőn tengeri műveletekről is beszámolt, amelyek során egyebek közt Kalibr szárnyas rakéták kilövését szimulálták. Az orosz balti flotta részben a kalinyingrádi enklévához tartozó Baltyiszkban, részben a Szentpétervárhoz közeli Kronstadtban állomásozik.

2022 június 14., 04:56

A Doneckben halálra ítélt marokkói „zsoldosnak” ukrán állampolgársága is van

Brahim Saadun 2020-ban, egy évvel azután, hogy belépett az ukrán hadseregbe, megkapta az állampolgárságot. Erről a Reuters írt hétfőn este a marokkói „zsoldos” apjára hivatkozva. A férfi arra is felhívta a figyelmet, hogy a fiatal katona megadta magát az oroszoknak, így mindezek miatt szabályos hadifogolynak kellene őt tekinteniük a doneckieknek. Mint ismert, június 9-én a donecki „népköztársaság” bírósága – egyebek között terrorizmus vádjával – két brit állampolgárral együtt halálra ítélte Brahim Saadunt.

photo_camera Brahim Saadun Fotó: KONSTANTIN MIHALCHEVSKIY/Sputnik via AFP
2022 június 14., 04:43

Megsebesült Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter

Az ukrán diplomácia vezetője fél lábon is készen áll arra, hogy „folytassa a nehézfegyverzet Ukrajnába vontatását, az Oroszország elleni szankciós politika szorosabbra húzását és országa EU-tagjelölti státusának kikényszerítését”. Legalábbis ezt írta közösségi oldalán a sérülését bizonyító fotó mellé. Dmitro Kuleba nem a fronton vesztette el a bal lábát – átmenetileg –, hanem akkor, amikor „a háború kezdete óta először” ismét megpróbálkozott a testedzéssel. (Korrespondent.net)

photo_camera Fotó: Dmitro Kuleba-instagram
2022 június 14., 04:36

Az amerikaiak akár évtizedeken át is készek támogatni Ukrajnát fegyverekkel

Hasonlóan gondolkodnak a barátaik és a szövetségeseik is. Erről Kathleen Hicks védelmiminiszter-helyettes beszélt részletesen.

A cikk folytatódik

2022 június 14., 04:33

Zelenszkij elnök szerint 2500 kilométer hosszan húzódik az ukrán–orosz front

Az ukrán hadsereg képes legyőzni az agresszort, annak ellenére, hogy az a fegyverek, ezen belül különösen a tüzérségi eszközök tekintetében fölényben van. Erről Volodimir Zelenszkij ukrán államfő beszélt szokásos éjszakai háborúértékelésében. „Nincs más választásunk, menni kell előre, fel kell szabadítanunk az összes területünket, el kell űznünk az ellenséget valamennyi megyénkből – mondta. – Bár a front már 2500 kilométer hosszan húzódik, a stratégiai fölény továbbra is a mienk” – folytatta.

Zelenszkij azt állította: biztos benne, hogy az ukrán hadsereg visszafoglalja a megszállt területeket, ehhez azonban további fegyverekre van szüksége.

2022 június 13., 16:35

Az ukrán védelmi miniszter tanácsadója szerint nem érkeznek elég gyorsan a nyugati fegyverek

Jurij Sak, az ukrán védelmi miniszter tanácsadója a BBC egyik műsorában elmondta, hogy bár Ukrajna hálás a nygati országoktól kapott fegyverekért, a további szállítmányok nem érkeznek olyan gyorsan, mint kéne.

„Kissé aggódunk, hogy nem fogják fel az előttünk, és Európa előtt álló fenyegetés mértékét” - mondta. A szeverodonyecki harcokkal kapcsolatban elmondta, hogy a hadsereg továbbra is azzal védi a várost, „amivel csak tudja”, de „sokkal hatékonyabban verhette volna vissza az ellenséget,” ha időben megérkeztek volna a nyugati nehézfegyverek. (BBC)

2022 június 13., 12:24

Kína megelőzte Németországot az orosz energia legnagyobb vásárlójaként

A finn Centre for Research on Energy and Clean Air független kutatócsoport szerint Oroszország 93 milliárd euró bevételre tett szert az olaj, a földgáz és a szén eladásából az ukrajnai invázió óta, ebből Kínára 12,6 milliárd euró jutott. A fosszilis tüzelőanyagok 61 százalékát kb. 57 milliárd euró értékben exportálták az EU-ba a háború első 100 napja alatt, ezen belül Németországba 12,1 milliárd euróért, Olaszországba és Hollandiába is 7,8 milliárd euróért, Lengyelországba 4,4 milliárd euróért exportáltak fosszilis energiahordozót.

Németország továbbra is nagyon függ az orosz energiától, főleg a földgáztól. A májusi import 8 százalékkal csökkent az előző két hónaphoz képest, ami egyébként egybeesett a melegebb időjárás beköszöntével. A kutatók szerint az EU összesen májusban több mint napi 100 millió euróval csökkentette az Oroszországból származó energiaimportját, élén Lengyelországgal, ami korábban az orosz olaj és gáz nagy vásárlója volt. Franciaország, Belgium és Hollandia májusban több földgázt és kőolajat szerzett be a szabadpiacokon.

A kutatók elemzésükben kiemelték, hogy mivel Oroszország egyre több olajat exportál hajóval olyan országokba, ahova nincs kiépítve csővezeték, megnőtt a tartályhajók iránti kereslet, de ezek négyötöde európai vagy amerikai cégeké. (MTI)

2022 június 13., 07:02

10 912-en érkeztek vasárnap Ukrajnából Magyarországra

Az ORFK tájékoztatása szerint az ukrán-magyar határszakaszon 5330 ember lépett be vasárnap Magyarország területére, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 5582-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek.

Vonattal 180 ember, köztük 102 gyerek érkezett az ukrajnai háború elől menekülve Budapestre vasárnap. (MTI)

2022 június 13., 04:32

Bizonyítékot találtak arra, hogy az orosz erők többször is bevetettek kazettás bombákat Harkivban

Az Amnesty International új kutatása szerint Oroszország több száz civilt ölt meg az északkelet-ukrajnai Harkivban a széles körben tiltott kazettás bombákkal – írja a BBC.

Bizonyítékot találtak arra, hogy az orosz erők többször is használtak kazettás bombákat és más, hasonló elvek működő lőszereket, olyanokat, amelyek kisebb, késleltetve felrobbanó aknákat lövellnek ki.

A BBC öt különböző helyet is megnézett Harkivban, ahol a kazettás bombák becsapódására utaló, jellegzetes nyomokat találtak. Az ezekről készült fotókat három, különböző fegyverszakértőnek mutatták meg, és mind azt mondták, hogy a nyomok kazettás bombák használatára utalnak.

(A cikk folytatódik)

2022 június 12., 11:26

Civileknek menedéket adó vegyi üzemet bombáztak az oroszok Szeverodonyecknél

Szombaton tüzérségi támadás érte az Azot vegyi üzemet Szeverodonyeck nyugati felén. A munkához itt olajat is használtak, amiből több tíz tonna kiszivárgott és lángra kapott, mondta Szerhij Hajdaj, az ukrán hatóságok regionális vezetője.

Az Azot vegyi művek
photo_camera Az Azot vegyi művek Fotó: STRINGER/REUTERS

Ebben az üzemben több száz szeverodonyecki és liszicsanszki civil keresett menedéket az elmúlt napokban. A helyi ukrán hatóságok szerint a létszámuk akár a nyolcszázat is elérheti. Arról nincs információ, hogy mi lett velük és hogy a tüzet sikerült-e megfékezni. Azt elismerte Hajdaj, hogy a város nagy része, így az összes lakónegyed az oroszok ellenőrzése alatt áll már.

2022 június 12., 08:19

Csaknem 800 gyermekáldozata van a háborúnak Ukrajnában

Egy ukrán kormányjelentés szerint június 12-ig több mint 795 gyermek vesztette életét, vagy sérült meg az országban az orosz invázió miatt. Azt írják, legalább 287 gyermek halt meg és 508 a sebesült kiskorú. A jelentés hangsúlyozza, hogy az aktív harcok miatt nagyon nehéz megerősíteni az adatokat. A legtöbb gyermekáldozat Donyeckben, Harkivban és Kijevben volt.

Egy fiú az édesanyjával a szétlőtt Makarivban.
photo_camera Egy fiú az édesanyjával a szétlőtt Makarivban. Fotó: SOPA Images/Sergei Chuzavkov / SOPA Images/S
2022 június 12., 06:44

Szerbiában került elő az ukrán titkosszolgálat hazaárulással vádolt korábbi vezetője

Szerbiában vették őrizetbe Andrij Naumovot, az ukrán titkosszolgálat, az SZBU korábbi vezetőjét, akit március 31-én Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hazaárulás miatt távolított el posztjáról - írja a Szabad Magyar Szó.

Most pénzmosás gyanúja miatt került a szerb hatóságok látókörébe egy német állampolgárral együtt. Hazájában 12 évnyi börtön várna rá. Zelenszkij elnök még március végén távolította el a posztjáról, akkor azt mondta, tart tőle, hogy a szabadságáért cserébe az általa ismert államtitkokkal fizethet majd az egykori titkosszolga. Naumov tavaly július óta vezette a belbiztonsági egységet.