Befenyíti a Bizottság az Orbán-kormányt, de hagyhat neki egy kis egérutat

POLITIKA
2022 szeptember 15., 07:34
comments 14
Orbán Viktor Brüsszelben 2022 május 30-án
photo_camera Orbán Viktor Brüsszelben 2022 május 30-án Fotó: BART MAAT/ANP via AFP

Egybevágnak a Politico forrásai a Reuters értesülésével, ami szerint nagy arányú forrásmegvonással fenyegeti az Európai Bizottság Magyarországot az unió 2021-től 2027-ig húzódó költségvetésében a jogállamisággal kapcsolatos rendszerszintű problémák miatt.

A hírügynökség szerdán arról adott hírt, hogy a Bizottság a Magyarországnak szánt 22,5 milliárd euró hetven százalékának - nagyjából 6400 milliárd forintnak megfelelő összeg - visszatartását javasolja majd a megállapodás elmaradása esetén.

A folyamatot jól ismerő forrásokra hivatkozva a Politico csütörtökön arról ír, hogy a Bizottság várhatóan most vasárnap teszi meg következő lépését ebben a folyamatban, és hivatalosan javasolja majd az Európai Unió Tanácsának, hogy függessze fel Magyarország uniós költségvetési támogatásainak jelentős részét.

Ugyanakkor, és ez az újdonság a Reuters értesüléséhez képest, a Bizottság várhatóan továbbra is nyitva hagyna egy kiskaput a lehetséges kompromisszum előtt.

Brüsszel várhatóan azt közli majd az Orbán-kormánnyal, hogy végleges döntésük előtt lehetőséget biztosítanak számukra, hogy bizonyítsák reformterveik komolyságát.

A Bizottság várhatóan „nagyon józan és kemény értékelést fog elfogadni a hiányosságokkal kapcsolatban”, állítják a források, de „figyelembe kell venni, hogy Magyarország jó irányba mozdult el, és megtette az első lépéseket a reformok irányába”.

Arról is beszéltek a tisztségviselők lapnak, hogy elfogyott a bizalom Magyarországgal szemben, nincs kérdés az ügyben, hogy rendszerszintűek a problémák. A labda azonban a Tanácsnál lesz ezután: rajtuk múlik, hogy adnak-e még esélyt a bizonyításra Orbán kormányának.

Amint a Tanács megkapja a Bizottság javaslatát, onnantól fogva egy hónap áll rendelkezésére, hogy döntést hozzon, de a határidőt legfeljebb két hónappal meghosszabbíthatják.

Az Orbán-kormány azt már bejelentette, hogy kész létrehozni egy új korrupcióellenes hatóságot, valamint egy új korrupcióellenes és közbeszerzéseket felügyelő munkacsoportot.

És bár a magyar civil társadalmi csoportoknak komoly aggályaik vannak azzal kapcsolatban, hogy a javaslatok valóban javítanák-e a korrupcióellenes teljesítményt, úgy tűnik, a Bizottság nem zárkózik el attól, hogy Magyarország hozzájusson a források döntő részéhez.

„A Bizottság elégedett a magyar javaslatokkal, de mindannyian látni akarjuk, hogy azok valósak-e” - mondta egy uniós diplomata.

Mindez az időhúzás és „húzd meg-ereszd meg” egybecseng azzal, ahogy Magyari Péter a 444-en egy hete felvázolta az előttünk álló időszak forgatókönyvét. Az újjáépítési alap (RFF) körüli taktikázásról szóló elemzést itt lehet elolvasni. (Politico)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.