2024-től jönnek a visszaváltható PET-palackok a kormány ígérete szerint

környezetvédelem
szeptember 16., 16:38
comments 9

2024. január elsejétől kötelezően visszaválthatók lesznek az eldobható italcsomagolások Magyarországon, írja a Greenpeace Palkovics László miniszter a zöldszervezetnek írt válaszlevelére hivatkozva.

A miniszter a levelében azt állította, hogy dolgoznak a betétdíj bevezetésének szabályain.

A Greenpeace ugyan üdvözölte a lépést, de ennél jóval ambiciózusabb célkitűzéseket vár a kormánytól. A zöldszervezet szerint a gyártókat az újratöltés bevezetésére is rá kell kényszeríteni, hogy vissza lehessen szorítani az egyszer használatos csomagolóanyagokat. Ilyesmiről azonban nincs szó Palkovics levelében.

Magyarországon évente, legalább másfél milliárd PET-palackot hoznak forgalomba, aminek 70 százalékát soha nem hasznosítják újra. Ezek hulladékégetőkben, szemétlerakókban, rosszabb esetben folyókban, tengerekben vagy az erdeinkben végzik.

A szervezet július elsején egy 40 ezer PET-palackból készült ajándékcsomagot küldött Palkovicsnak - ennél több PET-palack fogy Magyarországon negyedóra alatt. Az ajándékkal együtt átadtak egy 55 ezer ember által aláírt petíciót is, amiben azt kérik a kormánytól, hogy tegyék kötelezővé az eldobható italcsomagolások teljeskörű újrahasznosítását, illetve kötelezzék a gyártókat és forgalmazókat a visszaváltható, újratölthető csomagolások alkalmazására. Később levélben is feltették kérdéseiket, ezekre válaszolt most részben Palkovics László, környezetvédelemért és hulladékgazdálkodásért felelős miniszter.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt