2024-től jönnek a visszaváltható PET-palackok a kormány ígérete szerint

környezetvédelem
2022 szeptember 16., 16:38
comments 5

2024. január elsejétől kötelezően visszaválthatók lesznek az eldobható italcsomagolások Magyarországon, írja a Greenpeace Palkovics László miniszter a zöldszervezetnek írt válaszlevelére hivatkozva.

A miniszter a levelében azt állította, hogy dolgoznak a betétdíj bevezetésének szabályain.

A Greenpeace ugyan üdvözölte a lépést, de ennél jóval ambiciózusabb célkitűzéseket vár a kormánytól. A zöldszervezet szerint a gyártókat az újratöltés bevezetésére is rá kell kényszeríteni, hogy vissza lehessen szorítani az egyszer használatos csomagolóanyagokat. Ilyesmiről azonban nincs szó Palkovics levelében.

Magyarországon évente, legalább másfél milliárd PET-palackot hoznak forgalomba, aminek 70 százalékát soha nem hasznosítják újra. Ezek hulladékégetőkben, szemétlerakókban, rosszabb esetben folyókban, tengerekben vagy az erdeinkben végzik.

A szervezet július elsején egy 40 ezer PET-palackból készült ajándékcsomagot küldött Palkovicsnak - ennél több PET-palack fogy Magyarországon negyedóra alatt. Az ajándékkal együtt átadtak egy 55 ezer ember által aláírt petíciót is, amiben azt kérik a kormánytól, hogy tegyék kötelezővé az eldobható italcsomagolások teljeskörű újrahasznosítását, illetve kötelezzék a gyártókat és forgalmazókat a visszaváltható, újratölthető csomagolások alkalmazására. Később levélben is feltették kérdéseiket, ezekre válaszolt most részben Palkovics László, környezetvédelemért és hulladékgazdálkodásért felelős miniszter.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.