Egy kutatás szerint a női újságírók többségét zaklatták már az interneten

Két év alatt több mint tízezer zaklató üzenetet kapott Carole Cadwalladr, a Guardian brit újságírója, aki korábban részt vett a Cambridge Analytica-botrány feltárásában.

„Pár száz évvel ezelőtt máglyán elégettek volna” - mondta Cadwalladr az International Centre for Journalists (ICFJ) és a Sheffieldi Egyetem kutatásában, ami a női újságírókat sújtó online zaklatással foglalkozik.

A jelentés készítői több mint ezer női újságíróval beszéltek a világ 15 különböző országából, és a megkérdezettek túlnyomó többsége tapasztalt már online bántalmazást és fenyegetéseket.

„Nemzeti bokszzsákot” csináltak belőlem, mondta Cadwalladr a megalázó, becsmérlő, hiteltelenítő üzenetek áradatáról a Guardian cikke szerint.

photo_camera Carole Cadwalladr Fotó: ALLIS NETTRZUS/SVD/TT News Agency via AFP

Az elemzés szerint a női újságírókat érintő online zaklatás az egyik legnagyobb veszély a sajtószabadságra. Sürgetik a techcégeket, hogy fékezzék a nők elleni gyűlöletet terjesztő algoritmusokat, és tiltsák ki, büntessék meg az elkövetőket. Intézkedéseket várnak a médiavállalatoktól és a kormányoktól is.

Az online zaklatás sokszor fizikaivá válik, felidézik például a mexikói María Elena Ferral meggyilkolását, aki halála előtt jelentette, hogy egy polgármester fia zaklatja az interneten.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt