Egy kutatás szerint a női újságírók többségét zaklatták már az interneten

nők elleni erőszak
2022 november 07., 07:13

Két év alatt több mint tízezer zaklató üzenetet kapott Carole Cadwalladr, a Guardian brit újságírója, aki korábban részt vett a Cambridge Analytica-botrány feltárásában.

„Pár száz évvel ezelőtt máglyán elégettek volna” - mondta Cadwalladr az International Centre for Journalists (ICFJ) és a Sheffieldi Egyetem kutatásában, ami a női újságírókat sújtó online zaklatással foglalkozik.

A jelentés készítői több mint ezer női újságíróval beszéltek a világ 15 különböző országából, és a megkérdezettek túlnyomó többsége tapasztalt már online bántalmazást és fenyegetéseket.

„Nemzeti bokszzsákot” csináltak belőlem, mondta Cadwalladr a megalázó, becsmérlő, hiteltelenítő üzenetek áradatáról a Guardian cikke szerint.

photo_camera Carole Cadwalladr Fotó: ALLIS NETTRZUS/SVD/TT News Agency via AFP

Az elemzés szerint a női újságírókat érintő online zaklatás az egyik legnagyobb veszély a sajtószabadságra. Sürgetik a techcégeket, hogy fékezzék a nők elleni gyűlöletet terjesztő algoritmusokat, és tiltsák ki, büntessék meg az elkövetőket. Intézkedéseket várnak a médiavállalatoktól és a kormányoktól is.

Az online zaklatás sokszor fizikaivá válik, felidézik például a mexikói María Elena Ferral meggyilkolását, aki halála előtt jelentette, hogy egy polgármester fia zaklatja az interneten.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.