Nem indít vizsgálatot a Reklámszövetség a bombás nemzeti konzultációs hirdetések miatt, mert politikai hirdetés

POLITIKA
2022 november 09., 05:20
comments 7

A Reklámszövetség először azt mondta, azért nem indítanak vizsgálatot a kormány nemzeti konzultációt népszerűsítő bombás hirdetései miatt, mert ezek politikai hirdetések, majd a társadalmi célúként feladott hirdetésekről is megállapította, hogy azok valójában politikaiak, így nem tud mit tenni, de egyébként mindegy is, mert a Reklámetikai Kódex a kormányra úgysem vonatkozik – írja a hvg.hu.

photo_camera Fotó: Kiss Bence/444

A bombás reklámok miatt korábban a Demokratikus Koalíció feljelentést is tett rémhírterjesztés és közveszéllyel fenyegetés miatt, a Momentum pedig a Magyar Reklámszövetségnél próbált fellépni, sikertelenül.

Gelencsér Ferenc pártelnök először október 17-én tett panaszt a Facebookon politikai hirdetésként megjelenő reklámok miatt. A Reklámszövetség akkor azzal utasította el őt, hogy politikai reklámot nem is vizsgálhatnak a Reklámetikai Kódex szerint. Közben azonban a kormány elkezdte – a kedvezményes díjszabása miatt amúgy olcsóbb – társadalmi célú hirdetésként feladni a sajtóban a bombás reklámot, ilyen típusú reklámot pedig már vizsgálhatna a szövetség.

Utóbbi azonban azt írta, „fenntartja korábbi véleményét”, miszerint a bombás hirdetések „egyértelműen politikai” reklámok, „mivel a kormány népszerűsítését szolgáló ill. a politikai programjának támogatására ösztönző reklám, így a Reklámetikai Kódex hatálya arra nem terjed ki”. Momentum elnökének küldött november 7-i válaszában Fülöp Szilvia, a Reklámszövetség főtitkára azt írta, attól, hogy a kormány társadalmi célú hirdetésnek állítja be a bombás reklámot, az még politikai hirdetés, így nem tudnak vele mit kezdeni. „A Kódex alkalmazásában nem tekinthető olyan társadalmi célú reklámnak sem a politikai reklám, amelyet a Kódex szabályozna.”

De ha indítanának is reklámetikai vizsgálatot, és el is ítélnék a bombás hirdetéseket, a kormány azt nyugodtan figyelmen kívül hagyhatná. Mert a Reklámszövetség állásfoglalásának nincs jogi következménye, és csak azokra vonatkozik, akik önként alávetik magukat az etikai kódexnek. A kormány pedig végrehajtó hatalmi szervként nincs közöttük.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.