Az olajembargó első napját gond nélkül túlélte Európa, és itt sem emiatt van most hiány

gazdaság
2022 december 05., 15:41
comments 8

Hétfőtől érvényes az orosz olajra kivetett EU-s szankciók első része. Az EU-ba mostantól tilos orosz nyersolajat hajóval behozni, illetve 60 dollár / hordó ár felett európai cég nem vehet részt orosz olaj eladásában, legyen a vevő a világ bármely országában.

A legfontosabb, hogy az európai olaj ára minden riogatás ellenére sem szállt el, a kontinensen irányadó BRENT hordónkénti ára 2 dollárral, 85,8-ről 87,99-ig emelkedett, majd valamennyit esett, magyar idő szerint hétfő délután fél ötkor már csak 86,6-on állt. A több hónappal előre bejelentett intézkedés nem rengette meg az európai piacokat.

Az izgalmas kérdés az lesz, hogy az orosz állam bevételeit megrengeti-e, illetve hogy a februárban hatályba lépő, feldolgozott olajtermékekre is vonatkozó szankciónak milyen hatása lesz.

A napokban Magyarországon tapasztalható ellátási gondok és az új szankciók között nincs összefüggés.

Magyarország sajátos helyzete

Az EU-s olajszankciók nem vonatkoznak Magyarországra. Sem az embargó, sem pedig az ársapka. Az Orbán-kormány másképpen nem szavazta volna meg egyiket sem.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.