Átvállalná a 2030-as labdarúgó-vb rendezésének költségeit Szaúd-Arábia Egyiptomtól és Görögországtól, cserébe a mérkőzések nagy része náluk lenne

sport
2023 február 08., 09:17
comments 5

Szaúd-Arábia felajánlotta, hogy új sportstadionokat épít Görögországban és Egyiptomban, ha azok közösen pályáznak velük a 2030-as labdarúgó-világbajnokság megrendezésére, írja a Politico. A javasolt megállapodás értelmében az összes mérkőzés háromnegyedét a szaúdiak rendezhetnék.

Mohamed bin Szalman szaúdi koronaherceg és miniszterelnök
photo_camera Mohamed bin Szalman szaúdi koronaherceg és miniszterelnök. Fotó: BANDAR AL-JALOUD/AFP

Egy, az ügyet ismerő magas rangú tisztviselő szerint Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg/miniszterelnök és Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök 2022 nyarán beszélték meg a feltételeket. Egy másik magas rangú tisztviselő, aki ismeri a pályázattal kapcsolatos magánbeszélgetéseket, a lapnak elmondta, hogy Szaúd-Arábia kész a rendezési költségeket teljes mértékben átvállalni, ennek azonban feltétele, hogy a 48 csapatos világbajnokság 75 százalékát az Öböl-menti országban rendeznék.

Egyelőre nem tudni, hogy Görögország és Egyiptom elfogadta-e az ajánlatot.

Rijád ajánlata felerősíti azokat a kritikákat, amik szerint Szaúd-Arábia a csillagászati vagyonát felhasználva próbálja megvásárolni a világbajnokság rendezési jogát. Azért, hogy a FIFA tagjait meggyőzzék a pályázat előnyeiről, a tornán három kontinensen rendeznének mérkőzéseket, biztosítva ezzel a földrajzi egyensúlyt. Egy kizárólag közel-keleti pályázat aligha lenne sikeres mindössze nyolc évvel a 2022-es katari rendezés után. A szaúdiak fő riválisai az európaiak közül Spanyolország, Portugália és Ukrajna közös pályázata, valamint Argentína, Uruguay, Paraguay és Chile dél-amerikai pályázata.

Arról, hogy ki lesz a 2030-as világbajnokság házigazdája, a FIFA teljes kongresszusának nyilvános szavazása dönt majd 2024-ben. Ha az afrikai és az ázsiai országok - Egyiptom és Szaúd-Arábia jelenléte és a befektetések lehetőségek miatt - a pályázat mögé állnak, míg Görögország elcsen néhány európai szavazatot, akkor a szaúdi pályázatnak komoly esélye lehet a győzelemre.

A Politico mindhárom kormányt megkereste, a görög és a szaúdi kormány nem kívánt nyilatkozni, az egyiptomi kormány pedig nem válaszolt a megkeresésére, ahogy a FIFA sem nyilatkozott.

A világbajnokság megrendezése Szaúd-Arábia ambiciózus stratégiájának csúcspontja lenne. Rendeztek világbajnoki bokszmérkőzéseket, Forma-1-es futamot, az állami befektetési alap megvásárolta az angol labdarúgó-bajnokságban szereplő Newcastle Unitedet, és még Cristiano Ronaldo is a szaúdi Al-Nasszrhoz igazolt.

Egy regionális szakértő szerint azonban Szaúd-Arábia vágya, hogy megrendezze a világbajnokságot, túlmutat a sportpresztízs indokain. „Szaúd-Arábia stratégiai szempontból afro-eurázsiai központként próbálja pozicionálni magát - egy új világrend központjaként” - mondta a lapnak Simon Chadwick, a párizsi Skema Business School sport és geopolitikai gazdaságtan professzora. „Ez a pozicionálás lehetővé tenné Szaúd-Arábia számára, hogy jelentős hatalomra és befolyásra tegyen szert a régióban.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.