Iratkozz fel, és láss!

reggel 4
2023 február 17., 06:55

Jó reggelt! Mindjárt itt a hétvége, szombaton melegebb lesz, vasárnap hidegebb.

4 fontos cikk:

Elszabadult propaganda

A 2012-es Békemenet fő üzenete: Nem leszünk gyarmat
photo_camera A 2012-es Békemenet fő üzenete: Nem leszünk gyarmat Fotó: FERENC ISZA/AFP

Azzal, hogy a fideszes médiabirodalomban semmilyen belső kritikának vagy ellenvéleménynek nincs helye, saját maguk ágyaznak meg az egyre radikálisabb írásoknak. Horváth Bence véleménycikke szerint ez olyan szintre hergelheti a táborukat, amire lehet, hogy a fideszes politikusok sincsenek felkészülve.

Ott tartunk, hogy az 1988-as Népszabadság jóval bátrabban számolt be a gazdaság problémáiról, mint korunk pártlapja, a Magyar Nemzet.

Népszámlálás

A népesség kor szerinti eloszlása 2011-ben és 2022-ben a népszámlálások eredményei szerint
photo_camera A népesség kor szerinti eloszlása 2011-ben és 2022-ben a népszámlálások eredményei szerint Forrás: KSH

Hosszú évekig fogjuk elemezni a népszámlálás eredményeit, amelyek közül most az első adagot tették közzé. A Qubit beszámolója kiemeli, hogy közel félmillióval csökkent a magyar lakosság az elmúlt tíz évben. Az adatok öregedő társadalmat, a covid miatti kiugró halálozást, elnéptelenedő kisközségeket mutatnak.

Magyar külpolitika

Szijjártó Péter (j) magyar külügyminiszter személyes jóbarátjával, Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel.
photo_camera Fotó: Szijjártó Péter/Facebook/MARTON_KIRALY

Háború dúl a szomszédban, a Külügyminisztérium szemét pedig leginkább a brüsszeli szankciók, az EU-s államok nagykövetei, de talán még Ukrajna is jobban böki, mint a háborús agresszor Oroszország. Legalábbis ezt lehet kiolvasni a külügy honlapján található közleményekből.

De van kivétel: felállt egy fideszes az EP-ben, kiállt az orosz agresszió ellen, Ukrajna függetlensége mellett és dicsérte az oroszok ellen ukrán oldalon harcoló magyarokat. Hogy ez miként lehetséges? Hát úgy, hogy Bocskor Andrea kárpátaljai és tudja, miről beszél.

Repülés, zuhanás

Washingtoni tüntetés
photo_camera Washingtoni tüntetés Fotó: SAUL LOEB/AFP

Holtan találtak egy Putyin által nemrég menesztett volt orosz rendőrtábornokot, a hivatalos magyarázat szerint öngyilkos lett. Ugyanezzel magyarázza a rendőrség azt is, hogy kiesett az ablakon egy orosz katonai tisztviselő.

Joe Biden amerikai elnök nyilatkozott az elmúlt hetekben kilőtt kínai kémballonról és a három azonosítatlan repülő tárgyról. Utóbbiakról azt mondta, valószínűleg magántulajdonban voltak, és a jelek szerint nem kémeszközként használták őket.

Közben az oroszok léggömböket küldtek az oroszok Kijev fölé, vélhetőleg azért, hogy eltereljék az ukrán légelhárítás figyelmét, miközben az oroszok rakétázzák az ukrán fővárost.

Antifaállítás

A gazdagréti támadás
photo_camera A gazdagréti támadás

Tagadta a rendőrségen az otthonában őrizetbe vett magyar nő, hogy köze lenne a szélsőjobboldaliak elleni viperás támadásokhoz. Nagyon furcsa ügy nehezen kibogozható politikai szálakkal.

A TASZ blogjában pedig arról olvashatunk, hogy gyűlölet-bűncselekmény-e a szélsőjobboldaliak elleni hétvégi támadás. A jogvédők úgy érvelnek, hogy a különböző kisebbségek ellen létrejött, törvényekkel szembehelyezkedő csoportokat nem védi fokozottan a büntetőjog az előítéletek ellen, vagyis nem lehetnek gyűlölet-bűncselekmények áldozatai.

Az nem egy tánc

photo_camera Fotó: Aleksandr Popov / Unsplash

A fiatal nők rendszeresen kapnak kéretlen megjegyzéseket a külsejükre, ha bulizni mennek, az italuk szem elől tévesztése állandó szorongást okoz, de nem ismeretlen a sötét utcán való félelem és a nemi erőszak sem - derül ki „A zaklatás nem tánc” cikksorozatunk első részéből.

Bűnügy

Schadl György az újabb nyilvánosságra került telefonbeszélgetés során többek között azt mondja a feleségének: „Nem fogok bevallani olyan dolgot, amit nem csináltam, maximum csinálok egy bűncselekményt, és szájbabaszom az ügyészt”. A nyomozati iratokból az is kiderül, hogy Schadl megbízta a sofőrjét, hogy vigyen el egy autót Rogán kabinetfőnökének. A Völner-Schadl-ügy első előkészítő tárgyalását péntek reggel tartják. Addig is a végrehajtói karnál lapítanak, ha arról van szó, mikor váltják le Schadlt.

Lemondott az egri kanapés ember, vagyis a korábban szoci, újabban fideszes káder, aki vett egy kanapét közel egymillióért az irodába, de a kopott régi bútorát vitte be a helyére, ami a rendőrség érdeklődését is felkeltette.

A CEU és a menekültek

An enterior of the Central European University (CEU) building is seen  in Budapest on December 3, 2018.  Hungary's renowned CEU announced Monday it had been "forced" to move its most prestigious studies to Vienna after a long and bitter legal battle with Prime Minister Viktor Orban's government. The English-language CEU set up in Budapest by Hungarian born American businessman Georg Soros in 1991 after the fall of communism. .ATTILA KISBENEDEK / AFP. / AFP PHOTO / Attila KISBENEDEK
photo_camera Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

„A CEU a menekültoktatási programja nélkül csak egy újabb amerikai magánegyetem lesz Európában” - mondja keserűen Fődi Kitti egyik forrása. 2015 óta fut a CEU menekültoktatási programja, az OLIve, de a CEU váratlanul bejelentette, hogy júniustól megszüntetik. A programban résztvevők szerint érthetetlen, hogy miért állítanak le egy ilyen sikeres képzést.

Változó médiafogyasztási szokások

MrBeast éttermének megnyitóján
photo_camera MrBeast éttermének megnyitóján Fotó: DAVE KOTINSKY/Getty Images via AFP

MrBeast 133 millió követőjével a YouTube abszolút szupersztárja. Éveket ölt abba, hogy megértse, mitől lesz virális egy videó, mostanra virágzó üzleti modellt épített erre. De Horváth Bence cikke valójában nem róla szól, hanem arról, merre változhat a szórakoztatóipar a jövőben.

Közben Zelenszkij a Berlinaléra küldött üzenetében úgy fogalmazott: a kultúra állást foglal, amikor felszólal a gonosszal szemben, és akkor is, ha csendben marad.

Hírleveleinkre itt lehet feliratkozni!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.