A barátok nélküli ország

reggel 4
2023 március 31., 04:59

Jó reggelt, micsoda reggel! Itt a 444 napindító hírlevele, pénteken, március végén. Szokás szerint négy cikket külön is kiemelve:

Hírleveleinkre itt lehet feliratkozni.

Az élet itthon

photo_camera Grafika: Kiss Bence

Jelentősen megemelik az önkormányzati lakbéreket Törökbálinton. A Szent István utca lakói eddig 29 ezret fizettek szociális alapon, most majdnem 70 ezret. Jövő nyártól 190 ezret kell majd, ami már a magánpiacon se kevés. A város a panaszkodóknak azt üzente: törődjenek bele, költözzenek el, vagy kérjenek támogatást, de akkor mondjanak le a határozatlan idejű szerződésükről.

Írtunk arról is, hogy kiderült, hogy még mindig Schadl György a felcsúti tao-per végrehajtója; hogy az ügyészség meg sem próbálta kideríteni, hogy ki volt Tóni, Barbara és Ádám, vagy hogy Tiborcz BDPST-jéhez és Mészáros Lőrinchez is köthető emberek ültek be az egyetemi kuratóriumokba. Ha ez még nem lenne elég, hír volt, hogy Navracsics szerint már a nyugat-magyarországi régió is megtorpant a felzárkózásban, és hogy iratokat vittek el a rendőrök az Újbudai önkormányzattól a parkolást üzemeltető cég elleni nyomozás miatt.

A szerdai, húsvéti bevásárlás és az infláció viszonyát taglaló cikkünkhöz kapcsolódó kiegészítés volt, hogy kiderült, nem lesz tojáshiány húsvétig a tojástermelők szerint, és hír volt még, hogy

És profilt váltott a Hír TV: új, minden balosnál sokkal viccesebb kormánypárti humoristacsapat tűnt fel, egyből leleplezték a szélsőbaloldali terrorveszélyt.

Zárt kapus Fidesz-ünnep

photo_camera Fotó: Kristóf Balázs

Zárt ajtók mögött ünnepelték a Fidesz alapítói a pártalapítás évfordulóját a Bibó szakkollégiumban. Hogy kik voltak ott pontosan, azt nem tudni, de kollégánk le tudott fotózni pár távozó ismerős arcot. És ha már Fidesz: Orbán Viktor eddig csak Galla Miklós kedvéért volt hajlandó a Facebookon kommentelni, de most a Gazdaságfejlesztési Minisztérium káromkodó államtitkára miatt kivételt tett.

Endometriózis

photo_camera Fotó: Margarita Zueva / Unpslash

Magyarországon minden tizedik nőnek endometriózisa van, de 60 százalékuk egészen a diagnózis felállításáig nem is hall a betegségről - pedig az esetek közel felében meddőséget okoz. A tévhitekkel ellentétben a fájdalmas menstruáció nem oké.

A háború

Vlagyimir Putyin a Kremlben 2023 március 25-én
photo_camera Fotó: GAVRIIL GRIGOROV/AFP

A budapesti orosz nagykövettől derült ki, hogy hiába az Orbán-kormány minden igyekezete, Moszkva Magyarországot is felrakta a barátságtalannak minősített országok listájára, hiszen megszavaztunk minden szankciót. Jevgenyij Sztanyiszlavov hozzátette, hogy a párbeszéd csatornái azért továbbra is nyitva állnak. Szijjártó közben a svéd NATO-csatlakozás ügyéről elmondta, hogy nem tart célravezetőnek semmilyen nyomásgyakorlást senki részéről, és már a svédek sem számítanak arra, hogy nyáron csatlakozhatnának.

Hír volt még, hogy őrizetbe vették a Wall Street Journal újságíróját Oroszországban, akit kémkedéssel vádoltak meg, illetve hogy elítélték a bankárokat, akik segítettek Putyin közeli barátjának tisztára mosni pénzeket, és hogy a NOB elnöke szerint kettős mércét alkalmaznak azok az országok, melyek nem engednék vissza az orosz és fehérorosz sportolókat a versenyekre.

Írtunk arról, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vezetője szerint lehetetlen megvédeni a zaporizzzsjai atomerőművet a támadásoktól, hogy Minszkben elfogták a szökésben lévő orosz férfit, akit a lánya háborúellenes rajza miatt ítéltek el, és hogy kényszerszabadságra küldik a Lada dolgozóit, annyira nincsen megrendelés.

Ligeti

Ligeti György a hamburgi dolgozószobájában
photo_camera Ligeti György a hamburgi dolgozószobájában Forrás: Ligeti Vera/BMC

Mindenkinél okosabb és varázslatosabb zenét írt, a 20. század talán legszabadabb szelleme volt, fricskát mutatott a diktatúráknak, a zeneiparnak és magának a halálnak is. Száz éve született Ligeti György. Fazekas Gergely lelkes és hosszú megemlékezése.

Petőfi

Petőfit 170 éve minden politikai kor és ideológia igyekszik a saját céljainak megfelelően használni. Lakner Zoltán politológust, a Jelen főszerkesztőjét és Haszán Zoltánt, a 444 felelős szerkesztőjét Orbán március 15-i beszéde kapcsán kérdezte a Lakmusz, Mink András történésszel pedig a Blinken OSA Archívum Petőfi-kiállításáról beszélgettek.