Moszkváig vezethet a pápa budapesti útja

podcast
2023 május 05., 17:45

Múlt hétvégén egész Budapestet elöntötte a pápaláz, voltak, akik a közlekedési lezárások és a rengeteg rendőr miatt bosszankodtak, mások igyekeztek akár csak egy pillantást vetni a katolikus egyházfőre. Ferenc pápa a vártól a Puskás Arénáig bejárta a várost, és közben Magyarország miniszterelnökétől közel-keleti menekülteken át az orosz ortodox egyház vezetőjének jobbkezéig sok mindenkivel találkozott.

A Newsroom mai adásában Urfi Péterrel, a 444 fő pápafigyelőjével és egyházügyi felelősével arról beszélgetünk, ki hogyan értékelheti Ferenc pápa budapesti látogatását, hogyan változott az évek alatt a magyar jobboldal és az egyházfő viszonya, és hogy miért érezheti fontosnak a pápa, hogy a Putyinhoz mélyen lojális orosz ortodox egyházzal fölvegye a kapcsolatot.

A pápalátogatás értékeléséről ajánlom Péter publicisztikáját, a vatikáni béketervről szintén Péter cikkét, míg a katolikus-ortodox közeledésről - és benne Erdő Péter szerepéről - Buda Péter volt nemzetbiztonsági főtiszt elemzését.

Az adásban említjük Koronkai Zoltán jezsuita szerzetes írását, a budai várban forgatott videónkat és a két héttel ezelőtti podcastünket a gyermekmolesztálási ügyekről. Ferenc pápa találkozásai közül pedig ez volt az egyik legkülönlegesebb.

photo_camera Fotó: botost/444.hu
  • 2.05: Miről tudósíthatott a 444 Ferenc pápa látogatása idején, és miről nem?
  • 8.15: Hogyan lehet értékelni a pápa budapesti útját? Ki hogy jött ki ebből?
  • 11.35: Mire figyelmeztette Ferenc a magyar katolikus egyházat és a kormányt?
  • 14.30: Már a Vatikánnak is feltűnt az állam és katolikus egyház összefonódása Magyarországon?
  • 17.50: Hogy alakult a magyar kormány és propagandamédia viszonya a pápához? Hogy lett gazemberből megint tiszteletre méltó díszvendég?
  • 21.05: Mit lehet tudni a pápa és Hilarion metropolita, az orosz egyház vezetőjének fontos emberének találkozójáról?
  • 25.35: Van vagy nincs vatikáni béketerv? A pápa miért mondja, hogy van, és miért mondja az orosz és ukrán kormány is azt, hogy nincs?
  • 28.07: Mire gondol a pápa, amikor orosz-ukrán békéről beszél? És ez mennyiben tér el attól, amire a magyar kormány gondol?
  • 33.50: Mi a magyar kormány és a magyar katolikus egyház viszonya az orosz ortodox egyházzal, és ez miért lett most fontos?

Címlapi kép: Botos Tamás

Kiemelt videóink