Árak, áradások és fáradások

reggel 4
2023 augusztus 11., 05:48

Jó reggelt, itt a 444 napindító hírlevele, benne az elmúlt 24 óra legfontosabb-érdekesebb híreivel. Például ezzel a néggyel:

Hírleveleinkre itt lehet feliratkozni.

Az élet itthon

Elöntött ártéri erdő
photo_camera Elöntött ártéri erdő Fotó: Németh Dániel/444

Megnéztük Drávaszabolcsnál az árhullámot, mely Őrtilosnál már megdöntötte a valaha mért legmagasabb vízállás rekordját.

Írtunk arról, hogy egyetlen vidéki helyszín sem fogadta be Szikra Mozgalom táborát, végül Budapesten fognak egy mindössze egynapos rendezvényt tartani. A szervezők szerint politikai nyomásra mondták vissza sorra a foglalásukat.

A KSH részletes inflációs adataiból kiderül: az idei nyári főszezonra az inflációt meghaladó mértékben drágultak az üdülési költségek. Miközben a fogyasztói árak emelkedése júliusban – tíz hónap után – visszatért 20 százalék alá, addig az üdülési szolgáltatások díjának emelkedése épp június-júliusra gyorsult fel. És ha már drágulás: szétnéztünk az induló Szigeten is, rendesen elszállt árakat találtunk.

A Magyar Gyógyszerész Kamara arra figyelmeztetett, hogy beláthatatlan következményei lehetnek, ha a jövőben nem lesz minden patikában gyógyszerész, míg háziorvosok amiatt kezdtek el tiltakozni, mert attól tartanak, call-centerré alakítja praxisukat a kormány, ám a belügy szerint ez alaptalan aggodalom.

Írtunk arról is, hogy Magyarországnál már csak Bulgáriában rosszabb az életszínvonal az EU-ban, a románok simán lehagytak minket, és hír volt továbbá, hogy

Nyugati

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Sok milliárdos fejlesztés helyett már a közeljövőben átadandó három zebrának is örülni kell. A Nyugati tér múltját taglaló kiállításból bántóan hiányzik a jelen és a jövő.

A háború

photo_camera Fotó: ANDRES GUTIERREZ/Anadolu Agency via AFP

Egyre hevesebbek az orosz támadások, evakuálják Kupjanszk környékének összes polgári lakosát, emellett csütörtökön írtunk arról, hogy elítéltek négy embert Ukrajnában államcsínykísérlet vádjával, hogy tízezer lengyel katonát küldenek a fehérorosz határra, továbbra is feszült a helyzet a Wagner-zsoldosok miatt, hogy a Yandex társalapítója szerint barbárság az orosz–ukrán háború, és hogy az oroszoknak való kémkedéssel vádolnak egy német kormánytisztviselőt. Hír volt ezeken túl, hogy az ukránok felrakták a Bacardit a háború nemzetközi szponzorainak listájára

Színház

photo_camera Fotó: Kristóf Balázs/444

Június elején hirdették ki a színházi támogatások listáját, ami a sokat látott színházi embereket is meglepte. Fontos közfeladatot ellátó műhelyek alig kaptak néhány milliót, míg számos valódi színházművészeti eredményeket felmutatni nem tudó szervezet annyi pénzt kapott, ami 4-5 független társulat éves működését is fedezni tudná. Az idei Ördögkatlanon nagy szerepet kaptak a független társulatok, a fesztiválon beszélgettünk a szféra szereplőivel: Kulcsár-Rozgonyi Viktóriával, a Jurányi Ház vezetőjével, Benkó Bence és Hegymegi Máté rendezővel, valamint Vilmányi Benett színésszel.

A világ

photo_camera Fotó: RICHARD OLSTEN/AFP

Már 53 halálos áldozata van a Maui szigetén tomboló tűzvésznek, és még százakat keresnek, lelőtték kampányrendezvényén Fernando Villavicencio ecuadori elnökjelöltet, Joe Biden nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva tiltotta meg az amerikai cégeknek a kínai tech-befektetéseket, és a koronavírus „érdeklődésre számot tartó” változata terjed Amerikában.

És hír volt még, hogy

Foci

photo_camera Fotó: LUCAS FRAYSSINET/Hans Lucas via AFP

Árni Frederiksberg viszi a hátán a meseszerűen menetelő Klaksvikot. Munkaidőben milliárdos vezérigazgató, este megszórja Európa bajnokcsapatait. Azt mondja, 31 évesen öreg ő már ahhoz, hogy a focira tegye fel az életét.

Pénteken indul az angol bajnokság, beharangozó cikkünkben arról írtunk, hogy Guardiolára most olyan kihívás vár, ami a futballtörténelemben eddig csak az 1966/67-es Ceticnek sikerült.