Hétvégi olvasnivalók a sajátos magyar hiánycsökkentéstől a kockázatos potencianövelésig

reggel 4
január 06., 10:21

Jó reggelt, jó hétvégét! Van itt annyi cikk, hogy nem is húznám tovább az időt, tessék nekiesni az e heti termésnek, mint a szomszédos ország lakója a zárvatermő gyümölcsnek!

Új év, új választások

photo_camera Fotó: CHRISTIAN MONTERROSA/AFP

Több mint 4 milliárd ember választ 2024-ben, mégsem lehet a demokrácia diadalára számítani. És Európa? Az EP és a magyar önkormányzati választásokon túl a brit, az osztrák, a portugál és a román választás is fontos fordulatokat hozhat Európában. A kilátások nem túl derűsek: a politikai széttagoltság csökkenése szinte esélytelen.

És egy népszavazásnak mennyi esélye van mifelénk? Hát, ugye, attól függ, ki kezdeményezi! A népszavazás intézménye segíthetne az országnak abban, hogy nagykorúvá váljon, de a kormány embereivel feltöltött testületek következetesen lehetetlenné teszik, hogy használjuk ezt a demokratikus eszközt. Helyi ügyekben még maradt némi játéktér.

Nincs annyi lencse a világon

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Hiánycsökkentés magyar módra: tavaly 1363 milliárd forinttal rosszabbul teljesített a költségvetés, mint egy évvel korábban. És ez csak az első 9 havi adat volt. A KSH jelentése szerint már szeptember végén a GDP 5,4 százalékán állt a kormányzati szektor hiánya, ami 2,1 százalékponttal rosszabb volt a 2022-esnél.

Zsiday Viktor szerint a költségvetési helyzet legalább olyan rossz, mint a Gyurcsány-korszak mélypontján. Még a függetlenség látszatához görcsösan nem ragaszkodó Költségvetési Tanács is jelentős kockázatokat lát a magyar gazdaság következő három évére.

Biztos sokat segít, hogy alakul egy nagy csörte a kormányon belül arról, hogy elengedjék-e a költségvetési gyeplőt. Nagy Márton szerint azok az országok versenyképesek, aki lazítással válaszolnak a gazdasági növekedés összeomlására. Varga Mihály viszont maradna a szigornál.

Test és lélek

Mit jelent ma a feminizmus? Érdemes olyan kifejezést használni, ami sokaknak elidegenítő? Tartalomgyártók beszélgettek a nőket célzó netes bántalmazási kultúráról és arról, hogy miért pont nőnapon keresnek rá mindig a férfiak, hogy mikor van a férfiak napja.

A Lakmusz nagyon alapos, hogy azt ne mondjam, közszolgálati jellegű sorozatban mutatja be az étrend-kiegészítők néha vicces, sokszor veszélyes világát. Az első részben a potencianövelőktől a fogyitablettákig jutunk, a második rész a szexuális teljesítményfokozók piacával foglalkozik, ahol orvosi recept nélkül kínálnak gyakran kockázatos hatóanyagokat tartalmazó termékeket.

A Qubit az eltűnt szabadidő nyomában lépked, illetve utánajár, miért halnak meg átlagosan öt évvel korábban a hipochonderek. Oké, de hogyan függ össze a csupasz bőrünk az emberré válással és a maratonfutással?

Kultúra

Hogyan érdemes Krasznahorkait olvasni? A Nem rossz könyvek podcast két műsorvezetője a mester új regényével töltötte a karácsonyt, aztán jól kibeszélték az író szavakész szerkesztőjével, Szegő Jánossal. Bónusz track 1: Bukta Imre kapanyeles köszöntője. Bónusz track 2: az adásban is emlegetett másik Krasznahorkai Lászlóval készült régi interjú, az egyik személyes kedvencem.

Mikor és hogyan kezdődött a kultúrharc, amelybe így vagy úgy mindenki belekeveredik? A Műút folyóirat jóvoltából közöljük Zoltán Gábor esszéjét a magyar kultúra „történelmi nemzeti” és „modern polgári” irányzatai közötti viszály epizódjairól.

Lehet nevetni a másik esendőségén úgy, hogy abban a sajátunkat fedezzük fel, és ne ítélkezzünk? Lehet önéletrajzi színházat csinálni úgy, hogy a főszereplő francia rendező helyett Udvaros Dorottya áll a színpadon? Ady Mária színikritikája.

Küzdősport

photo_camera Fotó: Andy Rain/MTI/MTVA

A csodagyerek Littlernek még várnia kell, zseniális játékkal nyerte a dartsvébét a nagy esélyes Luke Humphries - tudósít szakszerzőnk, Gazda Albert. A 28 éves angol óriási formában játszotta végig a szezont, és bár a vébén nehezen lendült bele, a legfontosabb meccsekre összerakta magát, a finálét 2-4-ről nyerte meg 7-4-re. Ezzel együtt a döntőben elbukó tinédzserről is sokat fogunk hallani még.

Magyar élet

photo_camera Fotó: HírTv/Facebook

Eleged van az agresszív Facebook-csoportokból? Ismerkedj meg a csupaszcsigákkal! A brutális Facebook-csoportokról szóló cikkünk után jó néhány tipp érkezett, hogy hol vannak támogató közösségek a közösségi médiában. De még így sem volt egyszerű megtalálni őket.

Bemutatjuk Gábort, a betelefonálót, aki már a magyar jobboldalban sem találja meg azt a mindent elsöprő, elementáris gyűlöletet, amit a baloldal iránt érez :(((

Az Index szerint Karácsonyék fúrták meg a Budapest-bérletet, de a minisztérium és a főváros levelezése egész mást mutat.

Nagyvilág

Okos telefonjaikkal tiltakoznak
photo_camera Okos telefonjaikkal tiltakoznak Fotó: ANDREJ ISAKOVIC/AFP

Ahogy éhségsztrájkolni, úgy tüntetni sem lehet örökké. Szerbiában 13 napon keresztül tüntetett az ellenzék a szerintük elcsalt belgrádi választási eredmény miatt. Bár egyszer még a rendőrökkel is összecsaptak a tüntetők, a tiltakozások végül elhaltak. Pont addig tartottak ki, ameddig az éhségsztájkoló ellenzéki politikus, Marinika Tepić.

Mit jelent, hogy Trump, Clinton és András herceg is szerepel az Epstein-dokumentumokban? A nyilvánosságra hozott bírósági dokumentumok óriási érdeklődést váltottak ki, de arról nincs szó, hogy ezek valóban Jeffrey Epstein ügyfeleit listáznák.