A pofánk leszakadt

reggel 4
szeptember 10., 00:13

Jó reggelt! Itt az ősz, vége a melegrekord-sorozatnak. Ez itt újra a reggeli hírlevél, benne a hétfői hírek legjavával. (A hírleveleink itt vannak.)

BELFÖLD

Orbán Gáspár afrikai missziója és a tevetej után kiteljesedik a csádi és a magyar nép megbonthatatlan barátsága: a 200 katona után 200 millió eurós magyar segélyprogram is megy Csádba, nagykövetséget is nyitunk.

Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Mahamat Idriss Déby Itno csádi elnököt (k) a Szent György téren 2024. szeptember 9-én.
photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Mahamat Idriss Déby Itno csádi elnököt (k) a Szent György téren 2024. szeptember 9-én. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI/MTVA

Egy trükkel kikerülték a Lukoil elleni szankciókat, új megállapodást kötött Ukrajnában a MOL: az orosz olaj papíron már a fehérorosz határon magyar olaj lesz, biztosítva van az ukrán tranzit folytatása.

GAZDASÁG

Október végére a lajosmizseit kivéve minden agglomerációs vonalon kalauz nélküli vonatok közlekednek majd: a szakszervezetek megosztottak az új rendszerrel kapcsolatban, de abban egyetértenek, hogy a jegyvizsgálók munkakörülményein sürgősen javítani kellene.

Jegyvizsgáló az abaújszátói vasútállomáson
photo_camera Jegyvizsgáló az abaújszátói vasútállomáson Fotó: Bankó Gábor/444

Augusztusban rekordot jelentő, 414 milliárdos hiánnyal zárt a költségvetés, újabb megszorítások lehetőségére utal a Pénzügyminisztérium. Nagy Mártonnak nincs B-terve, ha nem Trump nyer.

SHOW

Orbán Viktor edzeni és diétázni kezdett: személyi edzője nincs, önmaga állította össze a gyakorlatsorozatot. A miniszterelnököt régóta először láthattuk Kötcsén szónokolni, és úgy tűnik egyébként, hogy a németek elleni 0-5-öt már el is felejtette.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Mostantól Süsü őrzi a forradalom lángját a Nagy Imre téren: kutyafürdető és világító csillagképek is vannak az újjászülető budai téren, a börtön árnyékában, de a fő attrakció az új játszótér, amit Torzonborz zsoldosai mellett egy biztonsági őr is védelmez.

Húsz magyar vásárló között egy kormányközeli médiamunkás is szerepel egy neonáci webshop vevőinek listáján: tavaly decemberben került nyilvánosságra Európa egyik legnagyobb náci webshopjának, a Midgårdnak a vásárlói adatbázisa.

Lebénult a fél arca Bayer Zsoltnak, akinek a vendége, Takács Péter egészségügyi államtitkár azt mondta, az ellenzéki önkormányzatok és a betegek rossz közérzetét kihasználó újbolsik miatt van gond az egészségüggyel.

EU

Vétójogok elvétele, támogatásszigor, elzárkózás Kína elől: az EU Draghi-féle radikális reformterve keményen odacsapna az Orbán-kormánynak.

A belga kormány és Brüsszel polgármestere elítélte, hogy a magyar kormány menedékkérők Brüsszelbe buszoztatásával fenyegetőzik.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára Ha Brüsszel migránsokat akar, akkor megkaphatja! címmel tartott sajtótájékoztatóján a népligeti buszpályaudvaron 2024. szeptember 6-án.
photo_camera Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára Ha Brüsszel migránsokat akar, akkor megkaphatja! címmel tartott sajtótájékoztatóján a népligeti buszpályaudvaron 2024. szeptember 6-án. Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

A leendő uniós biztos 2025-től nem engedne Európába orosz gázt: levelet írt a mostani energiaügyi biztosnak és néhány kormánynak – köztük a magyarnak –, hogy mielőbb váljanak le az orosz gázról, és az oroszok gázmosását se segítsék.

HÁBORÚ

A putyini szólásszabadságban senki sem tudja, milyen büntetés jár egy kommentért, így egyszerűbb csendben maradni: az online tartalmak monitorozása már most is alapos és átfogó Oroszországban, de még mindig újabb rendszereket fejlesztenek a fokozására. (Érdekesség, hogy pont 10 éves ez a cikk, ami a putyinista propaganda álvalóság-építéséről szólt.)

photo_camera Fotó: Alekszej Druzsinyin/Anadolu via AFP

A La Repubblica szerint Scholz béketerve alapján Oroszország akár meg is tarthatna Ukrajnától elrabolt területeket,

Kiemelt videóink