Kiszárad a Tisza, megárad a Duna

reggel 4
szeptember 13., 01:45

Jó reggelt! Nem szeretném azt a látszatot kelteni, hogy nekem semmi se jó, de miután 123 éves rekordot döntött a meleg és száraz nyár, és a parlament Fenntartható Fejlődés Bizottsága a Tisza kiszáradó medrében tartott ülést az aszályhelyzetről, a Dunán olyan árhullám közelít, hogy hétfőre 4 méterrel lesz magasabb a vízszint a főváros környékén.

De addig is itt van négy kiemelt cikk:

Biznisz

photo_camera Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

Mi az egymilliárd eurós kínai hitelről, Orbán Viktor kötcsei gondolatairól és Farkas Flóriánról kérdeztünk a csütörtöki Kormányinfón, de a szóvivő leginkább arról akart beszélni, hogy jelentős minimálbéremelést és garantált bérminimum-emelést szeretnének.

Erős bérnövekedés mellett akarnak pénzt osztani a vállalatoknak és embereknek, ami növekvő költségvetési hiányt és inflációs nyomást jelent – sorolta Zsiday Viktor pénzügyi elemző. Ezt lehet folytatni „mindaddig, amíg a magyar adósságot megvevő piacok ezt tolerálják”, a kérdés csak az, hogy meddig lesznek velünk türelmesek. „Amikor nyugodt a világ, akkor könnyen tolerálnak sokat a piacok, de amikor nagyon negatív globális környezet van, sokkal jobban harapnak”.

Külföldi biznisz

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Hrisztijan Mickoszki észak-macedóniai miniszterelnök kétoldalú találkozója Washingtonban 2024. július 11-én
photo_camera Hrisztijan Mickoszki észak-macedóniai miniszterelnökkel Washingtonban 2024. július 11-én Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

A VSquare szerint az egymilliárd eurós kínai hitelből adhattak kölcsön Orbánék az újra barátivá lett Észak-Macedóniának.

A Bosznia-hercegovinai Szerb Köztársaság vezetője pedig idén már második alkalommal kilincselt a Karmelita ajtaján, és Orbánnak újabb milliárdos programról állapodott meg a korrupció miatt szankcionált Dodik.

Közben a magyar költségvetési hiány befoldozására szolgáló különadó miatt drágulhatott idén jelentős mértékben a kötelező biztosítás (is), az ugyanerre kitatált árstopnak pedig nem csak a hatékonysága kétséges, de jogszerűtlennek is bizonyult.

Sötét biznisz

Négy megnevezett szocialista politikuson túl még három embert vádolt meg az ügyészség azzal, hogy korrupciós bűncselekményekben vettek részt, de az ő nevüket nem árulták el. Ács Dániel viszont megteszi ezt videós interjúnkban. Kik ők, és milyen alkukat kötött az MSZP és a Fidesz a parkolási és a BKV-s kasszák megcsapolására? Miért pont most számoltak le az MSZP-vel?

Trump és a többiek

photo_camera Fotó: CHIP SOMODEVILLA/Getty Images via AFP

„Springfieldben megeszik az emberek a macskákat. Az emberek, akik oda érkeznek, kutyákat esznek. Macskákat esznek. Megeszik... megeszik az ott élő emberek háziállatait, ez történik az országunkban, és ez szégyen.” Ennek a csodálatos Trump-gondolatnak a mélységeibe szálltunk alá.

Lerakó

Izgalmas múltú cégcsoport tagja nyitná újra a Csobánka és Pilisvörösvár között, gyönyörű természeti környezetben, népszerű kirándulóhelyek közelében található dolomitbányát – tudta meg a 444. A helyszín országos jelentőségű védett természeti területnek számít, és a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozik. Négy éven át bányásznának, majd 10 további évig járnának a teherautók, hogy hulladékkal töltsék fel a gödröt.

Papkelte

A hét címlaparca, Bese Gergő a „Fidesz papjának” tartotta magát, szinte hencegett azzal, hogy milyen kapcsolata van Semjén Zsolttal, Rétvári Bencével, és magabiztosan hitte, hogy a kormánypárti kapcsolatai meg fogják őt menteni – mondta a sztorit kirobbantó újságíró.

  • Papok kapták ajándékba Semjén Zsolt új könyvét

Hírleveleinkre itt lehet feliratkozni.

Kiemelt videóink