Frakciószerződések - így működik a politika Magyarországon

POLITIKA
2013 május 20., 12:01
  • Végeztünk a parlamenti frakciók 1542  szerződésének feldolgozásával
  • Biztos van olyan ügy, amit nem vettünk észre, ezért hamarosan a teljes listát nyilvánosságra hozzuk
  • Ha talál olyan szerződést, ami kimaradt, és érdekes lehet, írjon a szerk@444.hu emailre, és utánanézünk
  • A frakciók szerződéseivel kapcsolatos összes cikkünket megtalálja ezen az oldalon

Tényleg minden benne van a frakciók tanácsadói szerződéseiben, ami ma Magyarországon és azon belül a politikában remekül működik. Megbízás a rokonoknak, hálapénz a híveknek, udvari tanácsadócégek, munkaszerződés helyett céges megbízás.

Névazonos unokabáty

Még a helyreigazítás is kiváló. Giró-Szász András kormányszóvivő protestál, hogy hozzá köthető cégnek soroltuk például a Giró-Szász ügyvédi irodát. Idézem:

"Az említett ügyvédi iroda tagjai a névazonosság mellett nem közeli hozzátartozóim, az ügyvédi iroda semmiféle jogviszonyban nem áll velem "

Egy névazonos nem közeli hozzátartozó. Kicsi a világ, annyi ilyen van. Az iroda speciel az unokabátyjáé, de picsába a részletekkel, tényleg.

Ajándékügyi Minisztérium

Vagy az m1 intendáns Rákay - Kálmán - Philip feleségének és az ő testvérének céges megbízása összességében 13,8 millióért kommunikációs tanácsadás, illetve "törvényjavaslatra vonatkozó tanácsadás" címen.

Philip neje az államigazgatás működését egyébként remekül átlátó kommunikátor lehet, erről Kis karácsonyi Nagy mikuláskönyv című kötete is árulkodik.

A Magyar Nemzetes kritikából kiderül hogy a könyvből a gyerekek megértik azt is, hogy miként válhatnak láthatóvá az Ajándékügyi Minisztérium bútorai. Ugyan én nem olvastam a könyvet, de valamilyen látásjavító tanácsadói szerződésre tippelnék.

Grosics tanulmányai

A Fidesz rendezvények állandó díszletének számító Grosics Gyula is szépen ki lett stafírozva, 23 alkalommal összesen 7,6 millió forintot kapott (az Aranycsapat egykori kapusa egyébként a Nemzet Sportolójaként havonta nettó 500 ezer forint járadékot kap). Hogy konkrétan milyen munkát végez Grosics, azt ki kell még deríteni

A Grosics Gyula tanácsai alapján készült tanulmányok belső anyagnak számítanak, de amennyiben igényt tart rá, betekinthet személyesen az egyikbe.

írta a frakció sajtóosztályanagyvonalúsággal egyik kollégánknak. Teszünk majd rá egy kísérletet.

Az őrmester és a többiek

A régi elv- és harcostársaknak máshol is jut megbízás. Így lett gyerekkorom legkedvesebb Karádi őrmesteréből, a gárdaalapító Usztics Mátyásból beszédtanácsadó a Jobbiknál, de Teleki László, Samu Tamás Gergő, Legény Zsolt és Hidvéghi Balázs megbízásában is szerepe lehetett korábbi érdemeiknek.

Hónapról-hónapra ugyanannyi

Készítettünk mindenféle házi kimutatást a legjobban fizetett tanácsadókról és legnépszerűbb cégekről. Érdekes volt látni, hogy egyesek hónapról-hónapra többnyire ugyanazon a jogcímen ugyanannyi pénzt vettek fel.
A munkajogi szakértő szerint ez egyébként nem feltétlen bújtatott munkaszerződés, ha az országgyűlés hivatala a szerződések után befizetett minden járulékot, akkor az adóhivatalnak nem lehet ezzel gondja.

Hivatásos politikai tanácsadók

A gyűjtésből az is kiderült, kik azok a főállású politikai tanácsadók (és cégek), akinek szavára a frakciók hallgatnak. Az MSZP frakció többek közt saját szóvivőjétől kap kommunikációs tanácsokat. A Fidesznél pedig - nem meglepő módon - a Századvég, annak egyes munkatársai, köztük az Orbán Viktor férfiasságának legfőbb magyarországi szakértője, G. Fodor Gábor a legnépszerűbb.

Megpróbáltunk mindenkit megtalálni

A szerkesztőség mögött a frakciópénzek ügyében elég intenzív kutatómunka, cégadatbázis böngészés, táblázatbújás, telefonálgatás van. Ezzel együtt nyilván nem találtuk meg az 1542 szerződés adatai között az összes hírértékűt, ezért a teljes listát  hamarosan nyilvánosságra hozzuk. Nézegesse őket kedvére, és ha olyat lát benne, amiről mi lemaradtunk, akkor írja meg a szerk@444.hu emailre, és mi jól utánanézünk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.