Magyarországot Mexikóval és Törökországgal említi egy szinten az OECD

gazdaság
2014 október 08., 07:37
comments 23

Az OECD 9 mutató összesített adatai szerint számolta ki, hogy hol jó, és hol rossz élni. Azért nem kell összeomolni, az OECD csak a tagállamaiban elemzett, abból meg ugye csak 34 van neki, és eleve a fejlett gazdaságokat tömöríti a szervezet. Szóval ha ebben a kimutatásban rosszul teljesít egy ország, az nem azt jelenti, hogy globálisan is rosszul áll, csak azt, hogy a menők között csicska.

Ettől függetlenül persze elég lehangoló, hogy a felmérés szerint az OECD tagállamok közül Magyarországon, Törökországban, Mexikóban, Lengyelországban és Szlovákiában a legnehezebb az élet.

A legjobb lenne Ausztráliában élni, innen a főváros, Canberra régiója a régiók összehasonlításában is első. Jó helyen áll Norvégia és az Egyesült Államokból New Hampshire meg Minnesota is. Regionális összehasonlításban az utolsó 10 helyezett mexikói régió lett, tehát Kelet-Magyarország még mindig Kánaán Közép-Amerika legkeményebb helyeihez képest.

A felmérésben olyan mutatókat elemeztek, mint a közbiztonság, az oktatás és az egészségügy helyzete, a munkanélküliség és a bérek. Ezekben tényleg jól teljesít Ausztrália, de ha az OECD nem lenne tele szemellenzős közgazdászokkal, és nézné mondjuk az egy főre jutó mérges pókok és kígyók arányát, rögtön felértékelődne a Kárpátok ölelése. (via BBC)

Az OECD regionális elemzéseit itt lehet megnézni egy remek térképen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.