Feszülten várja Brazília, hogy indul-e bizalmatlansági eljárás az elnökük ellen

külföld
2016 április 17., 19:41
comments 33

Magyar idő szerint este hétkor kezdődött el az az alsóházi ülés, amin eldől, hogy bizalmatlansági eljárás a 2011 óta hatalmon lévő Dilma Rousseff ellen. A vád a költségvetési törvény megsértése, illetve az állami mérleg meghamisítása.

Dilma támogatói a Copacabanán (AFP PHOTO / CHRISTOPHE SIMON)
photo_camera Dilma támogatói a Copacabanán (AFP PHOTO / CHRISTOPHE SIMON)

A sorsdöntő szavazásra, amely akár a Munkáspárt (PT) 13 éves uralmának végét is jelentheti, a lakosság is készül: vasárnap a dél-amerikai ország számos városában Rousseff több ezer bírálója és támogatója vonult az utcára. Az első megmozdulások az északi Pará szövetségi állam fővárosában, Belénben kezdődtek, de később Rio de Janeiróban, a Copacabana strandnál, valamint Brazíliavárosban, a kongresszus épülete közelében is nagy tömegek gyűltek össze. Utóbbi helyen - összecsapásoktól tartva - egy csaknem egy kilométer hosszú, két méter magas fémkerítéssel választották el egymástól a két tábort a hatóságok.

AFP PHOTO / NELSON ALMEIDA
photo_camera AFP PHOTO / NELSON ALMEIDA

Helyszíni beszámolók szerint az elnök bírálói a nemzeti zászló zöld-sárga színeibe öltözve teli torokból skandálták, hogy "Le Dilmával! Le a PT-vel!", miközben a másik oldalon Rousseff piros zászlót lengető hívei azt hangoztatták, hogy "nem lesz puccs, hanem harc lesz". A legnagyobb tüntetések az ország legnépesebb városában, a Brazília pénzügyi központjának számító, 20 milliós Sao Paulóban várhatók, ahol akár 1 millióan is utcára vonulhatnak.

A parlamenti vita akár hét órán át is tarthat, ezt természetesen közvetítik a tévék, és lehet követni kivetítőkön is.

Dilma Rousseff egykor a legnépszerűbb államfők egyike volt, mostanra azonban támogatottsága tíz százalék köré zuhant.

Arról, hogy milyen korrupciós ügyek és más botrányok rázták meg a közelmúltban a brazil politikai életet, nemrég részletesen írtunk. (Guardian, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.