Háborognak az orosz tanárok, miután Medvegyev azt mondta nekik, hogy ha többet akarnak keresni, válasszanak más munkát

Egyre erősödnek Oroszországban a Dmitrij Medvegyev miniszterelnök lemondását követelő hangok. Ezek elsősorban az oktatási rendszerből jönnek, nemrég ugyanis Putyin elnök bizalmasa azzal verte ki a biztosítékot, hogy a fizetésemelésért lobbizó tanároknak azt mondta,

ha több pénzt akarnak, akkor keressenek más munkát.

A Medvegyev lemondását követelő petíciót már 250 ezren írták alá, ami iszonyatosan nagy számnak számít Oroszországban, főleg úgy, hogy ez egy határozottan kormányellenes kiállás.

Medvegyev egyébként egy oktatási fórumon tette a felháborodást keltő kijelentést, mikor egy dagesztáni tanár azt kérdezte tőle, hogy miért keresnek az orosz tanárok havonta 10-15 ezer rubelt, miközben a rendőrök fizetése meg 50 ezer rubel. Forintban a tanárok fizetése így kb. 40-60 ezer forint, a rendőröké meg 200 ezer.

Medvegyev, aki korábban maga is volt tanár, azt is kiemelte a válaszában, hogy a tanári pályához elhivatottság kell, az országnak pedig fiatal és energikus tanárokra van szüksége.

„Ha pénzt akar keresni, sok nagyszerű hely van, ahol ezt gyorsabban és könnyebben megteheti. Például az üzleti élet. De maga nem üzletembernek ment”

- mondta a miniszterelnök.

Szavait a tanárok cinizmusként értelmezték, és a leváltását követelő mozgalom híre olyan gyorsan terjedt, és olyan gyorsan megszerezték a 250 ezer aláírást a petíciójukra, hogy még a Kreml szóvivője is reagált rá, igaz, csak annyit mondott, hogy ez a petíció nem méltó az érdemi válaszra. Minden esetre, a hasonló kezdeményezésekről általában tudomást sem vesz a Kreml, így ez már most is komoly eredmény. (DW)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.