Nem csak a jobboldali nyilvánosságot mérgezik a kamuhírek

Média
2017 január 02., 21:57
comments 70

„Leszedték a repülőről a Youtube-sztárt, mert arabul beszélt a telefonján”

– ez a hír december 21-én kezdett el terjedni a neten (nálunk is volt). Egy ismert amerikai videóst állítólag azért zavartak le egy repülőről, mert felszállás előtt a telefonján arabul beszélt, és ez megriasztotta a többi utast. A 444-es cikk végére szerencsére odakerült, hogy a fickó kifejezetten átverős videókat csinál, és már korábban is voltak hasonló húzásai, szóval nem kell minden szavát készpénznek venni.

Az érintett légitársaság azóta cáfolta az egész sztorit, azt mondják a fickó üvöltözött, provokálta az utasokat és a személyzetet, semmilyen hátrányos megkülönböztetés sem volt, csak veszélyeztette a repülés biztonságát, ezért szedték le indulás előtt a gépről. Sok ezer kilométer távolságból nem lehet biztosan megmondani, hogy kinek van igaza, de valószínűbbnek tűnik a cég verziója, mint a már korábban is hasonló hazugságon kapott videósé.

Ezt a hírt a szerkesztőségek 99 százaléka nem azért rakta be, mert valamilyen politikai megbízást akart teljesíteni. Egyszerűen azért, mert lehetett tudni, hogy kattintani (olvasni/nézni/hallgatni) fogják, ezt pedig minden újságnak elemi érdeke.

Egy rossz szerkesztői döntés, szakmai hiba nyilván nem ugyanaz, mint mikor valaki szándékosan hazugságokat terjeszt, de Trump megválasztása után a hamis hírekről szóló diskurzus azt a látszatot keltette, hogy ez a dolog szinte kizárólag a politikailag elfogult jobboldali nyilvánosság problémája, pedig ez nem igaz.

„Minden 10 fősnél nagyobb munkahelyen népesedési megbízottat kellene alkalmazni egy KDNP-s munkaanyag szerint” –

ez a hír pedig januárban ment körbe a magyar sajtóban. Nálunk mindjárt az első bekezdésben szerepelt, hogy a párt ifjúsági szervezete hirdetettet egy vitát, ott lett volna erről szó, de aztán lemondták, és el is határolódtak az ötlettől. Egyáltalán nem érdektelen, hogy a KDNP környékén ilyen anyagok készülnek, de fontosak a körülmények is, tehát hogy ez nem Semjén Zsolt törvényjavaslata, vagy ilyesmi.

Idén októberben és decemberben aztán a baloldali trash-nyilvánosságban, például a sztárkilikken és a 24per7.info-n újra előkerült a dolog. A cikkekben nem szerepelt, hogy ez egy januári sztori, hogy a KDNP is elhatárolódótt az ötlettől, ahogy más körülmények sem, az egyik posztban egyenesen Harrach Péter ötletének van beállítva.

Amikor a közönség egy része a KDNP őrültségéről vagy a Trumpot megválasztó Amerika rasszizmusáról olvas a legszívesebben, akkor bizonyos újságok láthatóan nem tudnak, vagy nem is akarnak ellenállni a csábításnak.

Ezt a helyzetet súlyosbítja, hogy az online híroldalak forgalmának jelentős részét adó Facebookon egyáltalán nem számít, hogy igaz-e egy hír, csak az, hogy minél hangzatosabb címe legyen. A közösségi média ráadásul sokszor a szerkesztőségeket is kiiktatja (jobb- és baloldalon ugyanúgy), így senki sem tesz kísérletet egy-egy információ ellenőrzésére. Ha beleillik a pártos narratívába, akkor boldogan veszik aztán át az álhírek terjesztésére szakosodott, vagy legalább is a beérkező információkat sosem ellenőrző oldalak.

Így lesz egy vállalati konferenciára tartó buszkaravánból a jobboldali nyilvánosságban szervezett Trump-ellenes tüntetők hada, vagy egy zsidó származású amerikai család szokásos téli nyaralásából a baloldalon menekülés a fanatikus amerikai neonácik elől.

Az álhírekről még érdemes elolvasni:

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.