Eljött a nap, amikor Donald Trump tényleg elnök lesz

POLITIKA
2017 január 20., 05:53
comments 153

A Simpson család című amerikai rajzfilmsorozat 11. évadában, 2000-ben volt egy "Bart to the Future" című rész, abban utalnak rá, hogy valamikor a jövőben Donald Trump az Egyesült Államok elnöke lesz. 17 évvel ezelőtt még annyira abszurd ötlet volt, hogy Trump, a nagyhangú, öntelt milliárdos vezesse az Egyesült Államokat, hogy poént építettek rá a rajzfilmben.

Trump másfél évvel ezelőtt, 2015 nyarán jelentette be, hogy republikánus színekben indul az amerikai elnökválasztáson, de még akkor is nagyon kevesen vették komolyan. Mármint nem azt, hogy elindul, hanem hogy lenne esélye a győzelemre. Aznap három sorban számoltunk be a bejelentéséről.

photo_camera Trump bejelenti indulását az elnökválasztáson 2015 nyarán.

Trump saját toronyházának aranyozott aulájában indította a kampányt, első beszédében olyanokat mondott, hogy a mexikóiak a nemi erőszaktavőiket küldik Amerikába, de beszélt az ISIS elleni háború sikertelensége és az izzadás összefüggéseiről, és arról, hogy neki kell adót fizetnie a szállodaépítései után, a dzsihádistáknak meg nem.

Hogy ezután pontosan mi történt, arról nagyon sokáig fognak vitatkozni a történészek, de a dolog működött.

2016 november 8-án őt választották meg az Egyesült Államok 45. elnökének.

Trump 1946-ban született egy gazdag New York-i ingatlanos családba negyedik gyerekként. 25 éves korábban ő vette át a család üzleteit. Eleinte lakóházakat, később szállodát, kaszinót, golfpályát építettek. Trump 1996-ban beszállt a szépségverseny iparba, hozzá kerültek a Miss USA és a Miss Universe jogai is. 2013-tól saját valóságshowjának producere és főszereplője.

Korábban soha nem viselt köztisztséget, választott pozíciót, és nem szolgált a hadseregben sem. Ilyen elnöke még sosem volt az Egyesült Államoknak.

Trump a kampány alatt végig azt hozta, amit várni lehetett tőle, nem nagyon volt tekintettel senkire és semmire.

Mint Magyari Péter írta Trump győzelmének másnapján, megválasztásával veszélyesebb hely lett a világ.

Azóta sok szó esett róla, hogy milyen hatással volt a kampányra a Facebook, az oroszok befolyása, és ezer más tényező. Trump a megválasztása óta sem hazudtolta meg önmagát, támadta a NATO és az EU-t, milliárdosokból válogatta össze a kabinetjét.

2017. január 20-án pedig hivatalba lép az Egyesült Államok 45. elnökeként.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.