Itt a csodálatos lehetőség, hogy klasszikus konyhapszichológiai elemzést végezzünk Sigmund Freudon

Sigmund Freud (j) viaszszobra a csodálatos brit grafikussal, Hunter S. Thompson könyveinek és cikkeinek állandó illusztrátorával, Ralph Steadmannel. Ian Tyas/Keystone Features/Getty Images

Akaszthatják a hóhért, az amerikai Kongresszusi Könyvtárnak hála az értő és hozzá nem értő közönség mostantól leklesen analizálgathatja Sigmund Freud szellemének legapróbb titkait is. A könyvtár február 1-én digitalizált, kereshető formában nyilvánosságra hozta Sigmund Freud húszezer magánlevelét. A családjának írt levelek mellett Carl Jungnak, Albert Einsteinnek és Thomas Mannak írtak is vannak a halomban.

A gyűjteményt katalogizáló levéltáros, Margaret McAleer szerint a levelek "valóban feltárják az ember és gondolatai komplexitását". Szerinte a gyűjteményt rengetegen és rengetegszer fogják újra és újra átkutatni rejtett jelentéseket keresve.

A Quartz gyorsan kiszemlézte a tán legviccesebb táviratváltást a gyűjteményből. Freud unokaöccse, a modern PR atyjának tartott Edward Bernays táviratozott kétségbeesetten Freudnak 1923. augusztus 27-én azért, mert szerinte egy amerikai újságírónő félreértelmezte Freud "Ich und es" című tanulmányában kifejztett nézeteit. Brenays azonnali választ kért Freudtól, amit meg is kapott:

"Hagyd csak".

Sigmund Freud távirata unokaöccsének, Edward Bernaysnak. US Library of Congress, public domain

(Via Quartz)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.