Hogyan olvass többet? Tuti tippek egyenesen a Harvard Egyetemről

könyv
2017 május 06., 14:04
comments 94

Senki sem olvas annyit, amennyit szeretne, de mindenki tudja, hogy olvasni menő. Ennek az az eredménye, hogy mindenki hazudik róla, mennyit olvas valójában. 

De mi lenne, ha nem kéne hazudni és blöffölni többé erről? A Harvard Egyetem új kutatása azzal foglalkozott, mit tehetünk, ha szeretnénk többet olvasni, de valamiért megrekedtünk ebben. Hét pontba szedték össze a legfontosabb tanácsaikat.

1. Nyugodtan hagyd félbe, ha nem tetszik

Sokaknak attól megy el a kedvük, hogy elkezdenek olvasni egy könyvet, de néhány oldal után rájönnek, hogy utálják, nincs is kedvük hozzá. Mégis folytatják, mert ciki lenne csak úgy félbehagyni, ha már az író is vette a fáradságot, hogy megírja. A Harvard viselkedéstudományi szakembere szerint az ilyen típusú maximalizmus csak gátolja az olvasás megszeretését, az ember azt hiszi, teljesítenie kell, de a végén úgyis abbahagyja. Ne úgy gondolj a félbehagyott könyvekre, hogy vesztettél, gondold inkább azt, hogy azt a könyvet egyszerűen nem neked írták és kezdj bele egy másikba.

2. Használd ki az üres perceket 

A Harvard tudósai kiröhögik Stephen Kinget, aki egyszer nagyképűen azt mondta, "aki a nyomdokaimba akar lépni, olvasson napi öt órát". Szerintük sokkal több értelme van mindenhová magunkkal vinni a könyvünket, és üresjáratokban, például buszmegállóban, buszon, szünetben, elalvás előtt, randira várva, unalmas tüntetésen előkapni a könyvet. Sok kicsi sokra megy!

3. Ne kürtöld világgá 

Tudományos tény, hogy ha belekezdesz valamibe, legyen az egy projekt a munkahelyeden, fogyókúra vagy egy könyv elolvasása, sokkal kisebbek az esélyeid, hogy véghez vidd a terved, ha mindenkinek elmondod, mire készülsz. Ha tudod, hogy mindenki tudja, min dolgozol éppen, az nyomást helyez rád és sokkal nehezebben fogod tudni sikerre vinni a célod. 

4. Rakd félre az útból, ami elterelheti a figyelmed

Egy kísérletben egyszer két csoport tagjait arra kérték, rakjanak ki egy puzzle-t. Az egyik csoport asztalára letettek egy csomó kekszet, de azt mondták nekik, nem ehetnek belőle, míg a másik csoport egyáltalán nem kapott enni. Az a csoport, akiket a keksz folyamatosan evésre csábított, hamar feladta a kirakóst, míg azok, akikre nem kacsingatott rá folyamatosan a bűnbeesés lehetősége, hamar végeztek a játékkal. Tanulság? Ne a bekapcsolt tévé vagy a kinyitott laptop előtt állj neki olvasni.

5. Olvass papíralapú könyveket

A kézzelfogható könyveket azért sokkal könnyebb olvasni, mint az e-bookokat vagy az okostelefonokat, mert ott nem áll fenn a veszélye annak, hogy két oldal között megnézed az emailjeidet vagy ránézel a Facebook-értesítéseidre. A Harvardon ezért azt tanácsolják, ha komolyan veszed az olvasást, maradj a hagyományos módszereknél. 

6. Gondolj másként az olvasásra

Amekkora hatalmas közhely, olyan sokat segíthet ez a mondat. Talán eddig úgy gondoltál az olvasásra, mint valamire, amihez elő kell készülni, valami, ami figyelmet igényel, olyasmi, amihez egy bizonyos tudatállapotnak kell létrejönnie. Ha ez így volt, ezt tüntesd el az agyadból, és próbáld az olvasást inkább olyan tevékenységnek tekinteni, ami annyira magától értetődő, mint a beszéd, az evés vagy a levegővétel. Tartozzon hozzá a mindennapjaidhoz, legyen a napi rutinod része.

7. Olvass listák szerint 

Sokakat motivál, ha olyan könyveket olvashatnak el sorban, amiket egy általuk okosabbnak tartott ember állított össze bizonyos szempontok szerint. Nyilván motiváló ereje van annak, ha elmondhatjuk magunkról, elolvastuk az összes könyvet Mark Zuckerberg vagy Bill Gates kedvenceinek listájáról. A moly.hu polc-funkciója egyébként ugyanerre jó, csak nem híres, hanem általunk kiválaszott, megbízható ízlésűnek tartott ismerőseinkkel.

Jó olvasást!

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.