Öngyilkosságot kísérelt meg a 112-es segélyhívó operátora

A nyugat.hu információi szerint a közelmúltban megpróbálta megölni magát a 112-es segélyhívószám egyik operátora Szombathelyen, ahova az ország feléből futnak be a hívások. 

A lap értesülései szerint nem szimplán egyéni tragédiáról van szó, súlyos strukturális gondok teszik nagyon nehézzé a munkakörülményeket. Eleve a segélyhívó vonalán dolgozni megterhelő és óriási felelősséggel járó feladat. 

De ezt a helyzetet nehezíti, hogy a szombathelyi központban nagyon kevesen dolgoznak, és ráadásul a komoly stressz és nagy terhelés mellé egyáltalán nem jár vonzó fizetés, nettó 120 ezer forintos bért lehet hazavinni. Sőt, a lap információi szerint hiányzik a rendes mentális felkészítés is, az alkalmazottaknak elérhető pszichológus decemberben szülési szabadságra ment, és azóta nem pótolták. 

Jelenleg két központ működik az országban, az egyik Szombathelyen, a másik Miskolcon. A szombathelyi központban jelenleg 25-30 operátor fogadja az ország nyugati feléből érkező segélyhívásokat. 

A lap cikke szerint két héttel ezelőtt, egy szombat éjjel történ majdnem tragédia a szombathelyi központban. Több beszámoló szerint is egy operátor egy hívást rosszul kezelt. Ezután egy hívás futott be a csoportvezetőhöz, aki számon kérte az operátort, és felszólította, hogy hívja vissza a bejelentőt és korrigálja a hibáját. 

A beszámolók szerint ezután váltak ijesztővé az események, csak a helyszínen dolgozóknak köszönhető, hogy az operátor nem ugrott ki a harmadik emeletről, lelkileg annyira kikészült, az ablakból rángatták vissza. 

Az operátor 3-4 hónapja dolgozott a központban, és állítólag több probléma volt a munkájával, lassan és nem megfelelően dolgozott. Ennek ellenére maradhatott a poszton, mivel nagyon nehéz embereket találni a központban. A nő jelenleg kórházi kezelés alatt áll a lap cikke szerint.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.