Hatalom- és kleptomániás miniszterelnökök kiszűréséhez terjesztett be népszavazási kezdeményezést Vágó Gábor

Több 444 videó?
Szeretném

Kilenc újabb, a korrupció visszaszorítását célzó népszavazási kezdeményezést nyújtott be szerdán Vágó Gábor, a Korrupcióellenes Szövetség titkára.

Az LMP volt országgyűlési képviselője a Nemzeti Választási Iroda budapesti épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlés kedden egyhangúlag szavazta meg a korrupciós bűncselekmények elévülési idejének 12 évre emelését, amit korábban népszavazás útján próbált elérni.

"A Fidesz rendszerének Achilles-ina a népszavazás" - fogalmazott, hangsúlyozva, a kormánypártnak a referendumok esetében "szembesülnie kell azzal a népharaggal, amelyet a kormányzása okozott".

A Vágó által kezdeményezett népszavazási kérdések:

  1. "Egyetért-e Ön azzal, hogy egynél több alkalommal senkit ne lehessen legfőbb ügyésszé megválasztani?"
  2. "Egyetért-e Ön azzal, hogy ne lehessen legfőbb ügyésszé megválasztani azt, aki korábban párt tagja volt?"
  3. "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés a legfőbb ügyészt e tisztségéből visszahívhassa?"
  4. "Egyetért-e Ön azzal, hogy a legfőbb ügyész közeli hozzátartozói ne állhassanak foglalkoztatási jogviszonyban a Magyar Nemzeti Bankkal?"
  5. "Egyetért-e Ön azzal, hogy csak olyan személy legyen miniszterelnöknek javasolható, aki az egészségi és pszichikai állapotáról készült, harminc napnál nem régebbi jelentés nyilvánosságra hozatalához hozzájárult?"
  6. "Egyetért-e Ön azzal, hogy összeférhetetlenség miatt ne vehessen részt közbeszerzési eljárásban ajánlattevőként, részvételre jelentkezőként, alvállalkozóként, vagy az alkalmasság igazolásában részt vevő szervezetként olyan szervezet, amelyben a miniszterelnök Ptk. 8:1. § (1) bekezdés 2. pontja szerinti hozzátartozójának többségi befolyása van?"
  7. "Egyetért-e Ön azzal, hogy országgyűlési képviselő ne lehessen – minisztérium kivételével – központi államigazgatási szerv vezetője?"
  8. "Egyetért-e Ön azzal, hogy az állami adóhatóság vagyonosodási vizsgálatot ne csak bűncselekmény gyanúja esetén folytathasson le?"
  9. "Egyetért-e Ön azzal, hogy az országgyűlési képviselő mentelmi jogának részét képező felelősségmentesség ne terjedjen ki arra, ha a képviselő a leadott szavazatával korrupciós bűncselekményt követ el?"

Vágó Gábor azt mondta, „a korrupciós rendszer pókhálójának közepében” Polt Péter főügyész ül, ezért egyik népszavazási kérdésében azt kezdeményezi, hogy szűnjön meg a főügyész újraválaszthatósága.

A politikus egy másik kérdésével azt szeretné elérni, hogy legfőbb ügyész ne lehessen olyan személy, aki korábban egy párt tagja volt, továbbá a hozzátartozói ne dolgozhassanak a jegybankban.

A további kezdeményezések egyike azt célozza, hogy az adóhatóság élén ne ülhessen parlamenti képviselő, a képviselők mentelmi joga pedig ne terjedjen ki azokra az esetekre, amikor szavazatukkal korrupciós bűncselekményt követnek el.

Vágó Gábor benyújt egy olyan népszavazási kezdeményezést is, amely megtiltaná a miniszterelnök hozzátartozóinak indulását a közbeszerzéseken, és rákérdezne arra is, hogy kormányfőnek csak az legyen-e javasolható, aki nyilvánosságra hozza az egészségügyi és pszichológiai állapotáról készült vizsgálatot. 

"Hatalommániások és kleptomániások ne kerülhessenek a miniszterelnöki székbe" - mondta. 

Vágó Gábor és mások a múlt héten rukkoltak elő első korrupcióellenes népszavazási kezdeményezésükkel, amelyben a korrupcióval kapcsolatos bűncselekmények elévülési idejét 12 évre emelték volna.

Ám a Fidesz annyira megijedt egy ellenzéki kezdeményezéssel induló népszavazástól, hogy miután lefelforgatózta Vágóékat, a hétvégén már támogatásáról biztosította a kezdeményezést, és kedden meg is szavazta a Parlament a törvénymódosítást (Rogán Antal nem szavazott egyedül a frakcióból.)

Ezzel igyekezte a kormánypárt kifogni a szelet az ellenzék vitorlájából, kérdés, hogy az újabb kilenc javaslat is ilyen könnyedén átjut-e. (MTI)