Fizetett New York Times- és a Washington Post hirdetésekben mosakszik a Facebook

Fotó: LLUIS GENE / AFP

Sokáig nem ismerte el, újabban vezekel a Facebook és alapító-főarca, Mark Zuckerberg, amiért nem léptek fel az orosz propaganda manipulációjával szemben a 2016-os amerikai elnökválasztási kampányban. 

Alex Stamos biztonsági főnök belső vizsgálatot is lefolytatott, és nyilvánosságra is hozták az átvilágítás eredményének egyes részleteit. Innen tudjuk, hogy csak a szentpétervári propaganda-manufaktúra, az Internet Research Agency  470 kamuhíreket osztogató useren keresztül, 100 ezer dollár értékben hintette a politikai hazugságokat a Facebookon. Ezek a posztok minimum 10 millió amerikait értek el. 

Zuckerberg most a befolyásos New York Times és a Washington Post egy-egy belső oldalán látta fontosnak, hogy folytassa a nyilvános bűnbánást. Azt írják, nagyon fontos nekik a Facebook-közösség bizalma, azonnal cselekedni fognak, hogy álhírek többé ne manipulálhassák a felhasználókat, szigorúbb hirdetési szabályokat vezetnek be, és szorosabban együttműködnek a kongresszussal is akár a nemzetbiztonságilag kényes esetekben.  

A közösségi oldal szerepéről az elnökválasztási kampányban itt írtunk hosszasan. (Fortune)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.