A katalán parlament kikiáltotta a Katalán Köztársaságot

külföld
2017 október 27., 13:33
comments 575

Katalónia parlamentjének függetlenségi pártjai megszavazták a függetlenségét kinyilvánító javaslatot pénteken Barcelonában. A 135 képviselőből 70 ember szavazott az elszakadás mellett, 10-en ellene, az ellenzék pedig bojkottálta a szavazást.

Carles Puigdemont katalán elnök leadja a szavazatát.
photo_camera Carles Puigdemont katalán elnök leadja a szavazatát. Fotó: Lluis Gene / AFP

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök először a Twitteren minden spanyolt nyugalomra intett, és azt írta: „A jogrend helyre fogja állítani a törvényességet Katalóniában”, majd a spanyol szenátus döntött a katalán kormány feloszlatásáról, és az előrehozott választások kiírásáról. Carles Puigdemont katalán elnök a törvényhozásban elmondta, a függetlenség támogatóinak most a békesség és méltóság értékeihez kell ragaszkodniuk.

link Forrás

A függetlenség kikiáltása után a legerősebb európai államok sietve közölték: nem támogatják az elszakadást, Spanyolország egységében hisznek.

A katalán és a spanyol vezetés között azután mérgesedett el a viszony, hogy Katalóniában október elején népszavazást tartottak a függetlenségről, amit a spanyol hatóságok törvénytelennek tekintenek. Az adatok szerint 43 százalékos részvétel mellett 90 százalék szavazott az elszakadás mellett.

Nagy tömeg várta a szavazást a katalán parlament előtt.
photo_camera Nagy tömeg várta a szavazást a katalán parlament előtt. Fotó: Pau Barrena / AFP

Szombaton még Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök a kabinet rendkívüli ülése után azt mondta: a spanyol kormány kezdeményezi a katalán kormány feloszlatását, és előrehozott parlamenti választások megrendezését.

De csütörtökön a várakozások ellenére Carles Puigdemont katalán elnök nem írt ki előzetes választásokat a spanyol régióban, válaszlépésként pedig a spanyol parlament felsőházának eseti bizottsága megszavazta azt az intézkedéscsomagot, ami a spanyol alkotmány 155-ös cikkére hivatkozva a katalán kormány feloszlatását és előrehozott helyi parlamenti választások megrendezését tartalmazza. Puigdemont Barcelonában azt nyilatkozta: kész lett volna kiírni a választásokat, de nem kapta meg azokat a garanciákat a spanyol kormány részéről, amik indokolnák ezt a lépést, és nem fogadja el a 155-ös cikk intézkedéseit, amiket jogellenesnek és igazságtalannak nevezett.

Arról a hipotetikus helyzetről, mi történne, ha mondjuk Budapest akarna elszakadni Magyarországtól, itt írtunk(BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.