Ötszáz egyetemi oktató tiltakozik Orbán Viktor évértékelő beszéde miatt

POLITIKA
2018 március 01., 10:35
comments 268

Mint cseppben a tenger, úgy rajzolódik ki Melegh Attila történetében a kormányzati propaganda valóságtorzító, hazug működése. A Corvinus Egyetem elismert kutatója 2015 nyarán, tehát még a menekültválság előtt, a 2011-es, tehát a válságot évekkel megelőző népszámlálás adataiból kiindulva úgy fogalmazott egy, az Origónak adott interjújában, hogy "szinte mindenhonnan olyanok érkeznek hozzánk, akik jobbak, mint a hazai népesség". Ami, ha nem is a legfinomabb fogalmazás, tényszerűen igaz: akkoriban a még propagandától eltorzítatlan, semleges szakkifejezés, a migráns Magyarországon elsősorban határon túli magyar fiatalokat jelentett, illetve akkor, a menekültválság előtt évekkel még Afrikából és Afganisztánból is jellemzően olyanok érkeztek, akik képesek voltak megfizetni ennek az árát. Tehát képzettebbek, akik a statisztikák szerint iskolázottabbak voltak az átlag magyarnál, és nagyobb arányban voltak aktívak a munkaerőpiacon is.

Ezt a nyilatkozatot az időközben kissé átalakult Origo 2018. január 23-án újra felfedezte, és egy kicsit eltorzította. A cikkben, amiben már arról is írtak, hogy Melegh felügyelő bizottsági tagja a Menedék Migránsokat Segítő Egyesületnek, már úgy idézték, hogy "a bevándorlás azért is jó dolog, mert szinte mindenhonnan olyanok érkeznek, akik eleve jobbak, mint a hazai népesség". Másnap már Halász János, a Fidesz frakcióvezetője erre hivatkozva érvelt a Stop Soros-törvénycsomag elfogadása mellett.

Majd elérkezett február közepe, és a miniszterelnök évértékelő beszéde. Orbán beszédében Melegh már nem is tudósként, hanem "Soros-szervezeti aktivistaként" jelent meg, akivel kapcsolatban a miniszterelnök azt az 1930-as évek Németországába illő gondolatot tudta kifejteni, hogy "a magyar nép nagylelkűségét és mély toleranciáját mutatja, hogy sértetlenül és vidáman élhetik az életüket köztünk azok, akik ennek a tervnek a végrehajtásán dolgoznak".

A Heti Válasz értesülései szerint ez volt az a pont, ahol tudóstársai már Melegh védelmére siettek. Mint írják, ötszáz magyar egyetemi oktató állt ki mellette, és írta alá azt a tiltakozást, amelyben "a kutatás szabadsága, a civil önszerveződés és a segítségre szorulók támogatása" mellett érvelnek. "Elutasítjuk a félelemkeltő és gyűlöletre uszító politikát, amely semmibe veszi ezen értékeket, valamint aláássa a tudományba és a civil szervezetekbe vetett közbizalmat" - írják, majd támogatásukról biztosítják Melegh Attilát, "akinek tényszerű állításait és egy civil szervezettel való kapcsolatát a politikai kampány céljainak érdekében kiforgatták".

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.