A magyarországi antiszemitizmussal foglalkozik a legtekintélyesebb izraeli lap

2018 december 2., vasárnap 9:30
360

Cikket írt az izraeli Hárec a magyarországi antiszemitizmusról, arra felfűzve a témát, hogy a magyar zsidók jelentős része felzúdult a néhány nappal ezelőttig Schmidt Mária és fia, az LMP-s Ungár Péter tulajdonában álló Figyelő legutóbbi címlapján. Ezen a címlapon a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, azaz a Mazsihisz elnöke, Heisler András látható, a feje körül pedig bankjegyek szálldosnak.

A lap cikkének háttere, hogy egyelőre több év várakozás után sem nyílik meg a Sorsok Háza múzeum, elsősorban a Mazsihisz és Schmidt Mária vitája miatt. Utóbbi ugye a Figyelő tulajdonosa is volt a lapszám készítése idején, így pedig még kevésbé kelt elegáns képet ez a cikk.

Izrael budapesti nagykövete a lap megjelenése után kiírta a Facebookra, hogy megdöbbent és aggódik a címlap „burkolt és szégyenletes célzása” miatt.

A Hárec már címben is kifejezetten antiszemitának nevezi a címlapot, és megjegyzik, hogy a Figyelő lapszámának megjelenése előtt néhány nappal méltatta éppen Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a magyar kormányt az antiszemitizmus ellen és a zsidóság érdekében tett lépések miatt. A Hárec bemutatja azt is, hogy Netanjahu elismeréséhez képest a magyar kormánytól nem áll olyan távol az antiszemitizmus, hiszen Schmidt Mária Orbán Viktor egyik legközelebbi szövetségesének számít.

A magyar kormány közben szólamokban gyakran felszólal az antiszemitizmus ellen, éppen a héten a fideszes média tett közzé egy hangfelvételt, amin a jobbikos Szávay István büdöszsidózik, a kormány pedig elítélte az ügyet. A CNN napokban publikált felmérése szerint Magyarországon kifejezetten erős az antiszemitizmus, és erről valószínűleg a kormány gyűlöletkampányai is tehetnek.

A Figyelő-címlap megjelent más izraeli újságokban is, a Hárechez hasonlóan írt róla a Times of Israel is.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt