Ezekért a videókért volt érdemes internetezni 2018-ban

kultúra
2018 december 25., 18:00

Kedvenc külföldi videóim közül igyekeztem olyanokat választani, amelyek felidéznek valami említésre méltót ebből az évből. (A közcímekre kattintva korábbi cikkeink jönnek be a videók háttérinfóival.)

A király meztelen

A világ legnépszerűbb valóságshow-ja napjainkban egyértelműen Donald Trump elnöksége, amely folyamatosan termeli ki a mesés mozgóképeket. A sok botrányos vagy béna húzása közül (egek, az esernyő!), egy látszólag visszafogottabbat választottam, mert valamiért ez jutott a legtöbbet eszembe. Itt tulajdonképpen annyi történik, hogy az amerikai elnök ezredszer (és ez itt több retorikai fordulatnál) is elmondja, hogy ő a valaha élt legjobb elnök, aki sorra dönti meg a történelmi rekordokat. Amikor riporterek előtt mond ilyeneket, akkor azok esetleg rákérdeznek egy-egy hamis állításra, pontatlanul használt adatra. Amikor a rajongói előtt mond ilyeneket, azok gondolkodás nélkül megtapsolják.

Az ENSZ-ben ülő kormányfők és diplomaták azonban nemes egyszerűséggel kiröhögték.

link Forrás

A legidiótább politikus a Földön

Szerkesztőségen belül is vitatkoztunk róla, hogy Sacha Baron Cohen új átverős sorozatában, a Who is America?-ban vannak-e megrendezett, vagyis kamu jelenetek. Merthogy az emberi ostobaságnak olyan mélységei tárulnak fel benne, hogy a saját mentális épségünk megőrzése érdekében sokan hajlamosak lennénk azt mondani: ez nem lehet igaz. Jason Spencer az egyik bizonyíték, hogy dehogynem. 

Georgia állam republikánus képviselőjét Cohen azzal a sztorival kereste meg, hogy ő izraeli terrorelhárító, és szívesen megtanítja neki, hogyan kell védekezni a muszlim terroristák ellen. Aztán ez történik:

link Forrás

Nem meglepő módon a republikánus pártnak sem tetszett, hogy egyik tagja letolt gatyával üvöltözi, hogy „nigger” és hogy „homoszexuálissá teszlek”. Spencert lemondásra szólították fel, aminek a férfi kis vonakodás és hazudozás után eleget tett. Az eset arra a tendenciára is jó példa, hogy a fikció sokszor már nem tud meredekebb vagy abszurdabb lenni a valóságnál.

Orgia vagy sem

2018 a deepfake éve lesz - jósolták sokan. A Qubit alapos cikke szerint a technika már készen áll, de a támadók még a megfelelő alkalomra várnak. Könnyen lehet, hogy az egyik első prominens áldozat João Doria volt. A São Paulo-i kormányzóválasztás előtt néhány nappal jelent meg egy felvétel, amelyen a jelölt feje látszik, illetve öt meztelen nő félreérthetetlen helyzetben.

link Forrás

Elsőre egyértelműnek tűnt a világszenzáció: az év lebukása, amely miatt a családos jobboldali populista jelölt, Bolsonaro támogatója megbukik a szoros versenyben. De aztán nem csak Doria - és a felesége - cáfolta hevesen, hogy a férfi szerepelne a videón, de több szakértő is azt nyilatkozta, hogy csak odamontírozták a fejét. Így aztán a mértékadó média is óvatosan kezelte az ügyet. Amely megnyugtatóan máig sem tisztázódott, de a Folha összefoglalója szerint Doria népszerűségét nem rengette meg a videó, és végül meg is nyerte a választást. 

A drónból lassan közellenség lesz

Hatalmas sztár lett a medvebocs, aki soha nem adja fel, újra és újra nekifut a havas hegyoldalnak. De mire az elvileg Magadan mellett készített videó végigért az interneteken, jöttek a természetvédők és nyomukban a habzó szájjal őrjöngő kommentelők, akik elmondták, hogy ezt a videót nem csodálni kell, hanem felháborodni rajta. Merthogy a feltételezés szerint a drón riasztotta meg ezeket az állatokat, vagyis az ember miatt szenvednek. Ez itt egy körültekintő összefoglalója a problémáknak.

link Forrás

Az élővilágot megzavaró drón az év fontos témája volt, még itthon is előkerült. Nem egészen két hete az Országos Magyar Vadászati Védegylet hívta fel a figyelmet a veszélyekre, miután drónvideó készült egy gigantikus szarvascsorda vonulásáról.

Még mindig van olyan videóklip, amitől megrázkódik a világ

Lehet, hogy lassan elhalkul a zene, és a videóklip mint műfaj legfeljebb tizedannyira tűnik érdekesnek, mint a kilencvenes években. De vannak kivételes együttállások, amikor előadó és rendező össze tud rakni egy olyan zavarba ejtő klipet, amely tömegeket képes felidegesíteni, fellelkesíteni, vagy csak egy kicsit elgondolkodtatni - talán olyanokat is, akik amúgy kevésbé törődnek társadalmi kérdésekkel. Két éve ilyen volt a Formation - és idén is Beyoncé csinálta a leglátványosabb klipet, amikor a táncosaival és a pasijával elfoglalta a Louvre-t

De ezzel sem tudott a közelébe érni Childish Gambinónak, akinek sikerült olyan klipet gyártania, hogy az hetekig nem hagyta nyugodni a népeket, az esztétáktól a politikai elemzőkön át a mezei rasszistákig mindenki próbálta megmagyarázni, mi itt a lényeg. Az utánérzések és paródiák végtelen sorában megdöbbentő módon egy tényleg vicces magyar feldolgozás is készült.

link Forrás

Bő egy héttel 2018 előtt dobták piacra, de a portugál nyelv iránti elfogultságom miatt nem hagyom ki Anitta szerintem nagyon izgalmas klipjét. 

Kinek a katonái?

Szerzs Szargszján örmény miniszterelnök tíz évig volt hatalmon, és közben a maga képére formálta az államot. Az oroszbarát vezetőt az ellenzék polgári engedetlenségi mozgalmát betetőző százezres tüntetéseken buktatták meg. Az utcai megmozdulások katartikus pillanatai voltak, amikor a katonák átálltak a tüntetők oldalára.

link Forrás

Itt több videót is összeszedtünk különböző helyszínekről.

Nem mindegy, hogy a kamera melyik oldalán állsz

Az évet végigkísérték a kóros telefonhasználattal kapcsolatos hírek. Volt az a szörnyű videó a ceglédberceli balesetről, amely valószínűleg azért következett be, mert a sofőr élőzte a vezetést. Dél-Koreában már annyi a telefonzombi, hogy a médiahatóság olyan alkalmazást terjeszt, ami öt lépés után blokkolja a telefont. Litvániában pedig a sok baleset miatt most már le kell tenned a telefont, mielőtt átmész a zebrán.

Utolsó videónk hőse nem tartozik a telefonzombik közé. Olyannyira nem, hogy amikor egy férfi megkérte, vegye fel videóra, ahogy megkéri barátnője kezét, a 71 éves John Hart véletlenül végig magát vette.