637 kilométer hosszú fallal védenék Európát a globális felmelegedéstől

A tengerszint emelkedése miatt fallal akadályoznák meg, hogy Európa több települését elöntse a víz. A falat a tengerben Skócia és Norvégia között húznánk fel, valamint Franciaország és Dél-Anglia között, írja az MTI egy holland-német kutatás alapján.

A gát Skócia és Norvégia közötti szakasza 476 kilométer hosszú lenne, Anglia és Franciország közötti pedig csak 161 kilométer.

Fotó: Royal Netherlands Institute for Sea Research

Holland Királyi Tengerkutató Intézet egyik kutatója, Sjoerd Groeskamp szerint a gát technikailag teljesen kivitelezhető lenne.

„Az Északi-tenger maximális mélysége Franciaország és Anglia között mintegy száz méter, Skócia és Norvégia között átlag 127 méter, a norvég partoknál maximum 321 méter. Jelenleg képesek vagyunk arra, hogy 500 méter mélységet meghaladó fix platformokat építsünk” - állítja.

A gát megépítése nagyjából 250-500 milliárd euróba kerülne, ami a védelemre szoruló észak-és nyugat-európai országok GNP-jének alig egy százaléka 20 éven át. Bár ez a költség hatalmas, a kutató szerint sokkal többe fog kerülni a károk helyreállítása, és a probléma kezelése, ha a vízszint drasztikusan megemelkedik a partok közelében.

A fal építése természetesen az élővilágra is hatással lenne, és apály-dagály jelenség is megszűnne, így a tenger nem tudná szállítani a tápanyagokat és hordalékokat. Az Északi-tenger gyakorlatilag egy édesvízi tóvá változna. A kutató éppen ezért nem is tartja végleges megoldásnak, inkább csak figyelmeztetésnek szánja a kutatás eredményeit. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér