Országos Roma Önkormányzat: A bűnnek nem színe van, hanem elkövetője, a felelősségről pedig nem politikai érdekemberek fognak dönteni

politika
2020 május 28., 07:31

„A Deák téri kettős emberölés kapcsán szélsőséges nézeteket valló radikális politikai erők, újabb- és újabb támadást intéznek Magyarország minden cigány származású polgára ellen” - írja közleményében az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ), amit az után adtak ki, hogy a Toroczkai László-féle Mi Hazánk a rendőrség figyelmeztetése ellenére sem fújta le csütörtök délutánra meghirdetett vonulását.

A terv szerint a kiugrott jobbikosok által alapított, szélsőjobboldali párt hívei az ORÖ Dohány utcai székházától vonulnak majd a Deák térre, mert szerintük „minden kétséget kizáróan megállapítható, hogy az elkövetői kör többsége a cigány kisebbséghez tartozik”.

„Nem tudjuk kiknek az érdekeit képviselik ezek az emberek, kik támogatják őket, de a közelmúlt történéseiből következtetni tudunk, hogy egyre jobban erősödik az ellenséges hangulatkeltés az ártatlan roma emberek és a romák többségével szemben”- áll az ORÖ közleményében. A szervezet szerint a Mi Hazánk tagjai „valószínűleg a »szemet-szemért, fogat-fogért« elvet jobban tudnák képviselni, mint a jelenlegi jogrendet elismerni”.

photo_camera A Hatvannégy Vármegye molinója a Mi Hazánk miskolci tüntetésén, februárban Fotó: botost/444.hu

„Véleményünk szerint Novák Előd és társai, valamint a pártvezér Toroczkai László hisznek abban, hogy a cigányellenességükkel, a cigányok hátán ők is felküzdhetik magukat a parlamenti képviselők közé, ami már eleve megcsúfolása lenne a parlamenti demokráciának, olyan választókat feltételezve, akik a magyar cigányokat gyűlölik. Reméljük, hogy nem így van. Reméljük, hogy a többség érti ezeknek a provokációknak az okát!”

Az ORÖ azt írja, ha a gyilkosságot valóban romák követték el, akkor sincs jelentősége a származásuknak.

„Véleményünk szerint a bűnnek nem színe van, hanem elkövetője, egyéni felelősséggel, amit a bíróság állapít meg, nem pedig néhány politikai érdekember, akik akár mások politikai szolgálatában is állhatnak.”Az ORÖ azt kéri, senki ne dőljön be a „provokációnak, mert ezzel olajat öntenénk az amúgy is cigányellenes tömegek ellenszenvére, ami újabb és újabb provokációkhoz vezethet. Nem akarunk egy újabb romák sérelmére elkövetett emberölés sorozatot, de nem is félünk senkitől!”

„Kérjük a radikálisabban gondolkodó roma embertársainkat, hogy ne üljenek fel a provokációnak! Tartsák be a járványügyi szabályokat és maradjanak otthon! Ha jönnek is a szélsőségesek, egy üres székház elé jönnek, aminek az oka nem az, hogy félünk, hanem az, hogy ezekre a helyzetekre ki akarunk dolgozni egy olyan programot, ami működik is.”