Már olyan újrafertőződött covidosról is tudunk, aki másodjára rosszabbul van

2020 szeptember 5., szombat 9:53

Egyre több olyan eset válik ismertté világszerte, amiben olyasvalaki fertőződött meg koronavírussal, aki már átesett a betegségen, írja összefoglalójában a Stat News. Az első ilyen esetről tíz napja hongkongi kutatók számoltak be, akik egy Európából hazatérő, a reptéren tesztelt, amúgy tünetmentes férfi vírusainak genetikai vizsgálata alapján igazolták, hogy bizonyosan újrafertőződött. A DNS-minták alapján ugyanis eltérő a szervezetében most kimutatott vírus, mint az, ami négy és fél hónapja enyhe lefolyású betegséget okozott nála.

A kutatók már koronavírustörzsek, illetve az azokra adott emberi immunválasz alapján számoltak az újrafertőzés lehetőségével. A négy, emberek között régóta terjedő, megfázást okozó négy koronavírustörzzsel szemben fertőzés esetén a tapasztalatok szerint legfeljebb három, de néha kevesebb mint egy évre alakul csak ki immunitás. Az, hogy a 33 éves hongkongi férfi már 4,5 hónapon belül újrafertőződött, kicsit rövid időnek tűnik, de volt pár biztató eleme is az esetének. Például másodjára már tünetmentes volt, és csak azért szűrték ki, mert a reptéren minden hazaérkezőt megvizsgálnak.

Legalább ennyire biztató volt, hogy bár az első, enyhe betegsége utáni tesztek nem mutattak ki a szervezetében ellenanyagot, a második fertőződésekor immunrendszere már reagált a vírusra, és kimutatható volt szervezetében az ellenanyag. Vagyis minden úgy működött, ahogy működnie kéne.

Azóta már három további újrafertőzést igazoltak, Belgiumban, Hollandiában, és az Egyesült Államokban, azon belül is Nevadában. Ez utóbbi eset az, ami sok szempontból aggodalmakat ébreszt:

a 25 éves renói lakos először áprilisban fertőződött meg. Torokgyulladása volt, köhögött, fájt a feje, émelygett és hasmenése is volt. Aztán jobban lett, és két egymást követő tesztje is negatív lett. Mígnem 48 nappal, vagyis alig bő másfél hónappal később újra erős fejfájásra, köhögésre, más covid-tünetekre kezdett panaszkodni. Végül annyira rosszul lett, hog kórházba került, ahol kiderült, hogy tüdőgyulladása van. Magyarán másodjára sokkal betegebb lett, mint elsőre.

Nem az történt, amit vártak. Más vírusok esetén ugyanis az immunitás nem egyik napról a másikra szűnik meg, vagyis még ha gyengül is annyira, hogy újra megfertőződhessünk, annyi védelmet még nyújt, hogy a komoly betegségtől megóvjon. A hongkongi eset ezért volt biztató, az alapján úgy tűnt, hogy a SARS-CoV-2 se más. És persze lehet, hogy valóban nem más, a nevadai csak furcsa, egyedi eset. De egyelőre összesen négy igazolt újrafertőződésről tudunk, amelyikben az egyik esetben pont az ellentéte történt annak, amit vártak.

A hongkongi páciensnél, mint említettük, az első fertőzése után végeztek antitest tesztet. A nevadai férfinál ez sajnos elmaradt, emiatt korlátozottan lehet csak bármire következtetni. A kutatók mindenesetre abban egyetértenek, hogy lényegi megfigyeléseket majd akkor tehetnek, ha olyanok fertőződnek újra, akik első fertőzésükkor igazoltan erős immunválaszt adtak a fertőzésre. Abból, hogy náluk milyen súlyos betegséget okoz a második fertőzés, már érdemibb következtetéseket lehet levonni.