Tarlós egykori helyettese betiltotta volna Leányfalun a Meseország mindenkié könyvet, nem sikerült neki

POLITIKA
2020 november 07., 13:42
  • Nem sajnálták az időt a leányfalui képviselők a Meseország-ügyre.
  • Leginkább Nyíri Csaba egykori polgármester miatt, aki régebben Tarlós István óbudai helyettese is volt. Azt javasolta, tiltsák be a könyv óvodai használatát.
  • Aztán volt egy kis kavarodás az előterjesztés szövegével, a vitában pedig előkerültek a buzeránsok és a nemváltó műtétek. De kiderült, hogy Nyírinek vannak meleg és leszbikus barátai.
  • Az óvónők tiltakoztak, amiért meg akarják mondani, mit olvassanak fel, és mit ne.
  • Végül a polgármester beterjesztett egy harmadik előterjesztést, amit leszavaztak.
  • Így az óvodában minden marad a régiben.

Alig kezdődött el, máris váratlan fordulatot vett a leányfalui önkormányzat kulturális bizottságának október 15-i ülése. Miután meghallgatták az óvodaszék új elnökének bemutatkozását, és senkinek sem volt kérdése, Nyíri Csaba bizottsági elnök előállt eggyel:„Mivel nagyon fontos a gyermekek lelki-mentális nevelése, tisztelettel megkérdezném, hogy mi a véleménye erről a Mindenki mesekönyvéről és ennek az óvodában való terjesztéséről?”Bár pontatlanul idézte, Nyíri a Dúró Dóra által ledarált „Meseország mindenkié” című kiadványra utalt, amiben 17 kortárs szerző klasszikus meséket írt újra olyan hősökkel, akik különböző kisebbségi csoportokhoz tartoznak, például melegek. Ez Orbán Viktort is annyira felháborította, hogy az állami rádióban felszólította a homoszexuálisokat: hagyják békén a gyerekeket. Néhány nappal később a csepeli önkormányzat betiltotta a mesekönyv óvodai használatát, amire egy óvónő azt mondta, eddig sem használták, de furcsállja, hogy ilyesmibe szólnak bele a politikusok. A nagykátai kisgazda-Fidesz-tandem is fellépett az „LMBTQ-propaganda” ellen.

Nyíri 2007-től 2014-ig polgármester is volt Leányfalun, régebben pedig Tarlós István alpolgármestereként és kabinetfőnökeként dolgozott Óbudán. 2014-től 2019-ig a Budapesti Közlekedési Központ igazgatóságában ült.Megnyugtatónak találta az óvodaszék elnökének válaszát („a homoszexualitás nem óvodába való téma”), majd javasolta, hogy a bizottság a képviselőtestületen keresztül kérje a polgármestert a mesekönyv óvodai betiltására. Gulyás Gergely miniszterre is hivatkozott, aki a mesekönyv-ügyről azt mondta: „Nincs helye a homoszexuális propagandának nevelési intézményekben. Meg kell vizsgálni, hogy megvalósul-e a kiskorú veszélyeztetése bűncselekményi tényállása.”

A javaslatot két tartózkodás mellett elfogadták.

link Forrás

A téma a két héttel későbbi testületi ülésen került elő újra. Kövesdi Miklós független képviselő - épp az óvodaszék előző elnöke -, aki a bizottságban is tartózkodott, javasolta, hogy vegyék le az ügyet a napirendről. Szerinte szabálytalanul jártak el a bizottságban, ahol tervben sem volt, hogy ilyesmiről döntsenek. Ráadásul Nyíri más szöveget nyújtott be a testület elé, mint amit korábban a bizottságban felolvasott. E szerint a testület arra kérné a polgármestert, hogy

tiltsa meg „a gyermekek mentális fejlődését károsan befolyásoló kiadványok” használatát.Szerepelt az előterjesztésben az is, hogy „szexuális tárgyú érzékenyítéskor a gyermek részvételéhez szükség legyen a szülők előzetes, pontos tájékoztatására és írásbeli engedélyére. Így biztosítható, hogy az ilyen foglalkozáson csak az a gyermek vehessen részt, akinek a szülei ezt előzetesen írásban megengedték”.

Vagyis ebben nincs szó konkrétan a mesekönyvről.

Kövesdi arról beszélt a képviselőknek, hogy egy ilyen előterjesztéssel nevetségessé teszik magukat, és megkérdőjelezik az óvodai dolgozók hozzáértését. „Majd ha azt halljuk, hogy az óvodába valaki bevitte a Kámaszútrát, és abból olvastat föl”, akkor jogosan lehet megkérdezni, hogy van ez, mondta.

Nyíri erre azt válaszolta, lehet, hogy nem ugyanazt terjesztette be a két testület elé, de „tartalmilag, hangulatában, érzelmileg ugyanazt jelenti”. Azért hozta fel egyáltalán ezt a témát, mert „igenis nyomulás van”.

„Mit szóljak, amikor megjelenik ez a mesekönyv, két buzeráns... Bocsánat, nagyon kedves, szeretetre méltó meleg és leszbikus barátaim vannak, akikért kiállok. És ők is szégyellik, ami most folyik itt.”Majd az egymás kezét fogó, mesebeli királyfiakat emlegette, és egy ponton felsorolta, kinek hány gyereke van a testületben. „Nem mindegy azért, hogy szocializálódnak.”

link Forrás

Nyíri javaslatára aztán név szerint szavaztak, levegyék-e a napirendről a témát. Nem vették le. Többek közt Adorján András polgármester sem akarta, hogy világossá tegye: senki sem akarta használni a könyvet az óvodában.

Nyíri ismét szót kapott, és azzal érvelt, hogy ha kívülről nyomást akarnak gyakorolni egy óvodavezetőre, akkor legyen a kezében egy polgármesteri papír. A javaslatot pedig azért fogalmazta át, hogy ne csak egy konkrét könyvről döntsenek, hanem az egész „jelenségről”.

Ekkor jött Szabóné Kaszás Gabriella óvodavezető, aki azt mondta, kollégáival együtt értetlenül áll a javaslat előtt, és szakmailag meg tudja ítélni, milyen meséket vigyen az óvodába. A pedagógiai programjukban pedig nem szerepel semmilyen szexualitáshoz kötődő foglalkozás, úgyhogy értelmetlen is előírni, hogy ne legyen ilyen. Ezután körbeadta egy papíron a képviselőknek, hogy milyen meséket és verseket szoktak felolvasni a gyerekeknek, majd több óvónő megerősítette, hogy klasszikus, nem átdolgozott meséket használnak.

A felszólálások alapján nem tűnt úgy, hogy bármelyikük különösebben szimpatizálna a könyvvel, de azzal sem, hogy felülről akarják megmondani nekik, mit olvassanak a gyerekeknek.

link Forrás

Loszmann János képviselő később a Tízparancsolatot ajánlotta mindenki figyelmébe, amiben nem szerepel, hogy „a libernyákokat nem szeretjük, a homoszexuálisokat nem szeretjük, a másként dolgozókat nem szeretjük”. Az óvodai nevelés pedig az óvódapedagógusok dolga. Nyíri erre visszakérdezett: „Ugye azt nem kell szeretni, aki nemátalakító műtétre akarja rábeszélni a 4-5 éves gyerekét?”

Adorján polgármester javaslatára végül arról szavaztak, hogy ha az óvodavezető veszélyben érzi a pedagógiai program betartását („ha úgy érzed, hogy a szülők részéről nyomás lenne, vagy ilyesmi”) akkor értesítse a testületet.

Kövesdi jelezte, hogy ez értelmetlen, hiszen bármilyen intézményvezető szól, ha baj van. Ha mégsem, akkor úgyis fellépnek.

Nyírin és a polgármesteren kívül senki sem szavazott igennel.

A vita 50 percig tartott.