Blokkoljuk a mechanizmust, Gyurcsány megölt volna mindenkit, sehogyan sem stimmelő koronaszámok

reggel 4
2020 november 17., 06:17
  • Megállítottuk Brüsszelt!
  • Jó reggelt kívánunk.
  • Meg Berlint, Párizst, Rómát is.
  • Itt pénz nem lesz.
  • Az alábbiakban összefoglaljuk a reggeli összefoglalandókat.

Magyarázzuk a mechanizmust. Az EU nagykövetei elfogadták, a magyarok és a lengyelek blokkolnak. Ahogy ez várható volt. Ahogy tegnap reggel már elmagyaráztuk. Hogy most mi jön, az nagy kérdés. Egyelőre újabb EU-válság elé nézünk: Orbán és Kaczyński miatt nincs az uniónak költségvetése, nem megy a nagy koronás mentőcsomag, hanem a 2020-as szabályok folynak tovább kifizetések.

Donald Tusk, a Fidesz európai pártcsaládjának elnöke nagyon keményen odatwitterelt este: „Aki a jogállamiság ellen van, az Európa ellen van. Tiszta álláspontot várok ezt illetően az Európai Néppárt minden tagpártjától. Alapvető értékeink ellenzőit senki nem védelmezheti többé.”

Hogy mi lesz a folytatás a hazai politikában az elég egyértelműnek tűnik: még több brüsszelezés, még több sorosozás. Nem is jön ez rosszul, amikor kezdenek nagyon drámaira váltani a járványhírek.

A magyarázkodás, ide-odamutogatás így is egyre kínosabb, és mintha a kormány által közölt adatokkal sem stimmelne valami. A hivatalos oldalon hétfőn publikált számokból az jön ki (ki kell számolni külön, használható adatokat nem tesznek közzé, persze), hogy kevesebb tesztet végeztek az országban, mint ahány új fertőzöttet találtak.

Ami egyrészt szép világcsúcs, másrészt minimum felkelti a gyanút a közölt számok komolyan vehetőségét illetően. Az operatív törzs gyors magyarázata szerint egyszerűen elírták, de van itt olyan rendszerszerű probléma, amit fölfed az eset.

A fertőzöttszámok már nem nagyon értékelhetők, háziorvosok szerint sok beteg nem kerül az ellátórendszerbe, sokan már tesztre sem jelentkeznek, mert amire az eredmény megérkezne, már lefolyik a betegség maga. Sokan vannak olyanok is, akik bekerülnek, mégsem tesztelik őket.

A hivatalos statisztikai adatok gyanús torzulásai már a politikai vitákban is előkerülnek: a DK alighanem előhúzta vasárnapi cikkünket, és közérdekű adatigényléssel próbálja megszerezni az októberi és novemberi kórházi adatokat, mivel közleményben, mivel felettébb gyanúsnak találja, hogy miközben rohamosan nő az igazolt fertőzöttek és a kórházban kezeltek száma, valami a súlyos eseteké is, a halálozási adatok egyáltalán nem romlanak. Ez fölveti a statisztika manipulálásának gyanúját, a DK szóvivője szerint. A Fidesz válasza: ha Gyurcsány lenne a miniszterelnök, sokkal többen halnának meg.

Hasonlóan épületes vita bontakozott ki a Parlamentben is, ahol a járványnal kapcsolatos ellenzéki aggodalmakra rendre kamuvideózás volt a válasz. Jakab Péter, a Jobbik elnöke pedig úgy bekérdezett Orbánnak, hogy Kövér rögtön félbeszakította: „Magyarok ezrei halnak meg, Ön meg olyanokat kezd el mondani, hogy a magyarok pénzét egy hálózat el akarja venni, és Soros a pók. Felfogja egyáltalán, hogy mi történik ebben az országban? Alaptörvényben rögzíteni a lopást, ahhoz van esze...”

Közben az egészségügy a teljesítóképessége határára érkezett: a nyíregyházi kórház vezetője már bejelentette, hogy nem tudja biztosítani az elvárt színvonalú ellátást a jelenlegi terhelés mellett. Az nagyon rosszat jelent a súlyos esetekkel teli intenzív osztályon.

Jó hír viszont, hogy újabb vakcinakísérletek jártak eredménnyel, sőt, még a Pfizer nagyon biztató eredményeit is sikerült felülmúlnia a Moderna amerikai cégnek: 94,5 százalékos hatékonyságúnak bizonyult a vakcinája, ami ráadásul egyszerűbben tárolható, és sokkal hosszabb ideig stabil marad, mint a Pfizeré. Év végéig várhatóan 20 millió adag készül belőle, ha megkapja az engedélyt. Az Egyesült Államokban – ahol a világon messze a legsúlyosabb a járvány, negyedmillió fölött a halottak száma, az összesetszám 11 milliót fölött, miközben a napi új esetek száma sem megy 150 000 alá – tőzsdei eufória kísérte az újabb bejelentést, de New York állam demokrata kormányzója, Andrew Cuomo arra figyelmeztetett, hogy a lakosság átoltása lassú és bonyolult folyamat lesz, ráadásul a felmérések szerint az amerikai lakosság fele rendkívül szeptikus a vakcinával kapcsolatban, sőt egyáltalán nem bízik benne.

Dominic Cummings a huszonegyedik század elejének talán legnagyobb hatású politikai háttérembere, a brexitkampány atyja, az esteblishmentellenes jobboldali populizmus egyik innovátora, Boris Johnson legfontosabb tanácsadója egyik pillanatról a másikra lapátra került. Pedig az utóbbi években (sőt, még az utolsó hetekben is) csak nőtt és nőtt a befolyása, hatalma. Királydrámába illő udvari intrikák, a miniszterelnöki menyasszony és az ambiciózus szóvivőnő szövetsége a macsós tanácsadó ellen – a bulvárlapokénál is szaftosabb sztoriszövevény bontakozik ki a komoly, konzervatív brit sajtóból.

Parragh László a gazdasági csodaszakember, Orbán Viktor kamaramuzsikusa még mindig az iparűzési adó elengedésében látja a vállalkozások megsegítésének leghatékonyabb eszközét. A forgalomarányosan fizetendő 2 százalék körüli (településenként változó) adó természetesen a minimálisnál is kevesebb segítség a vállalkozásoknak, viszont teljesen hazavágná az önkormányzatokat.

Az ellenzéki pártelnökök tegnap bejelentették, hogy közös miniszterelnökjelöltet indítanak 2022-ben, kormánykritikus leopárdkölykök születtek Gyöngyösön, a fakabátok meg bevarrtak egy csirkefogó törpenyulat, az aminosavak meg csak úgy, minden nélkül, csillagok nélkül is létre tudnak jönni a hideg, sötét űrben, az élet alapvető építőelemei tehát sokkal korábban megjelenhettek, mint eddig gondoltuk.

Már Apple Podcaston is elérhetők a 444 hanganyagai: például a koronajárány hatásait a kilábalás esélyit mérlegelő Pozitív sorozat pénteken publikált első adása.