Erzsébet királynő is aláírta a Brexit-megállapodást

külföld
2020 december 31., 07:44

2020 utolsó napjának első perceiben II. Erzsébet aláírta az EU-ból kilépett Egyesült Királyság és az Európai Unió kereskedelmi viszonyát rendező megállapodást, így az hivatalosan is törvényi erőre lépett. Enélkül ma este 11-kor az ország gazdasági megállapodás nélkül szakította volna meg a viszonyát az unióval, aminek nagyon komoly gazdasági következményei lettek volna.

A brit kormány és az Európai Bizottság vezetői között december 24-én megszületett megállapodásról szerdán szavazott a brit parlament alsó- és felsőháza, Brüsszelben pedig Ursula von der Leyen az Európai Bizottság, és Charles Michel az Európai Tanács elnöke már alá is írta a megállapodást.

Boris Johnson megköszönte a kollégáinak és a képviselőknek, hogy sikerült elérni és megszavazni a megállapodást, amivel elmondása szerint az ország sorsának irányítása újra teljes mértékben a britek kezébe kerül.

Johnson szerint december 31-én este 11 órakor új korszak kezdődik az ország történelmében, amelyben az Európai Unió legnagyobb szövetségese lesz. A miniszterelnök nemrég beismerte, hogy az utolsó pillanatban elért és ratifikált megállapodásban nem sikerült mindent elérni, amit szeretett volna, egyes szektoroknak, például a pénzügyi szektornak például nem lesz olyan akadálymentes a hozzáférése az európai piacokhoz, mint tervezték. Viszont ezzel együtt is büszke a megállapodásra, mert sokan azt mondták, hogy lehetetlen úgy megállapodni az EU-val, hogy ne kelljen továbbra is mindenben az uniós szabályokat követnie a briteknek, viszont Johnson szerint ez sikerült.

2021-től ezzel Nagy-Britannia ténylegesen is kilép az Európai Unióból, ami miatt egyesek már most megbánták, hogy a Brexitre szavaztak. Egy rengeteget megosztott videóban például egy, a kilépésre szavazó vállalkozó nemrég azt mondta, hogy ha tudja, hogy a vállalkozása elveszíti az uniós megrendelőit a kilépés miatt, sosem szavazott volna a Brexitre. (Guardian)