Boldogan intett búcsút Trumpnak a világ

külföld
2021 január 21., 07:16

Folyamatosan érkeznek a reakciók a világ vezetőitől Joe Biden amerikai elnök beiktatására. Hogy a közvélemény milyen külpolitikai irányt vár az új, demokrata amerikai elnökségtől, azt a legjobban az Európai Unió és Kína első nyilatkozatai jelzik.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke „új korszak kezdetének” nevezte Biden beiktatását, amire már régóta várt Európa, aminek „négy hosszú év után újra van egy barátja a Fehér Házban”.

Von der Leyen szerint Biden beiktatása az amerikai demokrácia ellenállóképességének újabb bizonyítéka, az unió pedig „kész új életet lehelni” az Egyesült Államokkal ápolt régi szövetségbe.

Az Európai Unió diplomáciája egyúttal kétoldalú találkozóra hívta Biden elnököt, „amint készen áll rá”, és egy Nato-csúcs megtartását is sürgeti az új adminisztráció részvételével.

Kína

Nem indul könnyen Biden elnök kapcsolata Kínával, miután Trump elnökségének utolsó napján az amerikai külügyminisztérium kedden népirtásnak nyilvánította a kínai kormányzat ujgurokkal szembeni bánásmódját.

A kínai kormány egyelőre nem emlékezett meg hivatalosan Biden beiktatásáról, de Kína egyesült államokbeli nagykövete, Cui Tiankai gratulált a demokrata elnöknek, és úgy fogalmazott, Kína az USA-val való kapcsolatának „egészséges és stabil fejlődésére” számít, és együttműködésre „az egészségügy, a klímaváltozás és a gazdasági növekedés terén jelentkező globális kihívásokkal szemben”

A hatalom a kínai állami médián keresztül Trump elnöknek annyit üzent:

„Soha viszont nem látásra!”.

- olvasható a Xinhua állami hírügynökség Twitter-oldalán.

A kínai kormány egyébként még Biden szerdai beiktatása előtt kitiltotta Kínából a népirtásos nyilatkozatot tevő Mike Pompeot, Trump külügyminiszterét, és 27 másik amerikai tisztviselőt, egyúttal reményét fejezte ki a Biden-elnökséggel való gyümölcsözőbb együttműködésre.

Irán és Nagy-Britannia

Érdekes még Nagy-Britannia: a Trumppal szoros kapcsolatot ápoló Boris Johnson miniszterelnök azt mondta, ő is szoros együttműködést remél Biden elnökkel „a koronavírus, a klímaváltozás, a biztonságpolitika, és a demokratikus értékek védelme terén”.

Az USA egyik legfőbb külpolitikai riválisa, Irán kormánya nem volt rest Trump távozását hangosan ünnepelni. Az USA-Irán nukleáris megegyezést felbontó, Irán ellen komoly gazdasági szankciókat bevezető Trump elnökséget így búcsúztatta az ország elnöke, Hassan Rouhani:

„Egy zsarnok korszaka és baljós uralma ér ma véget”,

a Biden-elnökség előtt pedig ott áll a feladat, hogy „a következő négy évben megpróbálja lesikálni a foltokat” a két ország viszonyáról. Kijelentette, Irán hajlandó visszatérni a két ország között megkötött, majd felmondott „történelmi jelentőségű” nukleáris egyezményhez. (via Guardian)