Orbán covidosokkal teli kórházakra számít, de nem szigorít

járvány
2021 február 25., 18:02

A járvány harmadik hulláma elsöpörte a korábban márciusi elejére tervezett lazítási terveket, a kormány legalább márciusi 15-éig meghosszabbította a jelenlegi korlátozásokat.

Orbán Viktor délután a Facebookra olyan videót töltött fel, amiben drámai képet fest arról, hogy mi jön. Szerinte az egész járvány legnehezebb két hete előtt állunk, és olyan terhelés lesz a kórházakon, mint amilyen még nem volt. „Minden orvosra, minden ápolónőre, minden lélegeztetőkészülékre szükség lesz” - mondta a miniszterelnök. Ha tényleg két hét alatt futna fel a mostani 4 836-ról 8000 fölé a kórházban kezelt fertőzöttek száma, az valóban brutális terhelés lenne. Akkor viszont a kérdés leginkább az, hogy miért nem szigorít tovább a kormány?

Az egyik lehetőséget Balassagyarmat (fideszes) polgármestere mutatta meg: a városban rohamosan terjedő vírus miatt arra kérte a szülőket, hogy ha meg tudják oldani, 1-2 hétig ne vigyék gyermeküket se bölcsibe, se óvodába, se iskolába. A fertőzöttek száma nemcsak Balassagyarmaton, hanem országszerte is erőteljes ütemben emelkedik.

9-10 hónappal a járvány magyarországi megjelenése és a kijárási korlátozások első elrendelése után már élesen látszik, hogy a születésszámra is hatással volt a rendkívüli helyzet: 10 százalékkal kevesebb gyerek született januárban, mint egy éve.

Nemcsak kevesebb gyerek születik, de sokkal többen is halnak meg. Utólag látszik igazán, milyen sokan haltak meg tavaly év végén.

Müller Cecília szerint reális terv, hogy húsvétig beoltanak mindenkit első körben, aki regisztrált. Ez most 2,5 millió ember. Közülük félmillió embert oltottak be eddig. Messze nem csak időseket vagy krónikus betegeket.

A magyarországi oltási programot jelentősen felpörgeti, hogy az EU-s beszerzés mellett elkezdték használni a Kínából érkezett vakcinákat is. A Sinopharm oltóanyagáról vannak ellentmondások, kérdőjelek, de nincs virológus, aki ne javasolná a beadását.

Az oroszoktól egyelőre kevesebb vakcina jött, mint amiről Szijjártó Péter még januárban beszélt, pedig állítólag minket hívogatnak az EU-ból orosz telefonszámokért. Gulyás Gergely szerint majd behozzák a lemaradást az oroszok. De közben kiderült az is, hogy magyar szakemberek még csak most járják be majd azt a szentpétervári gyárat, ahonnan már hétfő este érkezett - bevizsgálása alatt álló - vakcina. Gulyás nem könnyítette meg azt sem, hogy kiderüljön: hogyan lehetne kipréselni a kormányból a vakcinaszerződések nyilvánosságra hozatalát.

Egyelőre zavar van a V4-es erőben amiatt, hogy a lengyelek közölték: náluk csak azok a külföldiek kaphatnak majd mentességet a karantén alól, akik az EU által engedélyezett vakcinát használják. Márpedig az orosz és a kínai nem ilyen. Szijjártó egyelőre nem is tudott válaszolni az erre vonatkozó kérdésre. Mindenesetre beszállnánk a török vakcinakísérletekbe is.

A vakcinák feketepiaca már kialakulóban van, közben felbukkant egy még újabb, ellenállóbb mutáció New Yorkban.