Koronavírus-számok Magyarországon
Elhunytak
Kórházban
Fertőzöttek
Tesztek
Oltottak
A legújabb trendek

Oroszország azt állítja, Merkel és Macron a Szputnyik európai használatáról tárgyaltak Putyinnal

2021 március 31., szerda 4:20

A Szputnyik vakcina európai uniós engedélyezése, a szállítás és az európai gyártás lehetősége is szóba került Vlagyimir Putyin, Angela Merkel és Emmanuel Macron keddi megbeszélésén, állítja a Kreml. Nem tisztázták, melyik fél vetette fel a témát, írja a Guardian.

A német kancellár szóvivője, Steffen Seibert múlt héten közölte, hogy ha a vakcinát engedélyezné az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), Németországban is megfontolnák a használatát. Hasonlóan nyilatkozott az egészségügyi minisztérium, és Merkel is arról beszélt, hogy minden, az EMA által jóváhagyott oltóanyagot használni kellene.

A francia külügyminiszter ehhez képest azzal vádolta Oroszországot és Kínát, hogy a vakcináikon keresztül igyekeznek befolyást és jó pontokat szerezni külföldön. A Szputnyikról azt mondta, sokkal inkább a propaganda eszköze, mint a szolidaritásé. Thierry Breton, az Unió vakcinaügyeket irányító biztosa szerint Európának nincs szüksége a Szputnyikra, hiszen június végéig 300-350 millió adag vakcina érkezik.

A Szputnyikot ettől függetlenül vizsgálja az EMA, a szakértők várhatóan áprilisban utaznak Oroszországba, hogy ellenőrizzék a klinikai vizsgálatok eredményeit és a gyártási folyamatot.

Kérdés, hogy ha engedélyeznék a Szputnyikot az Unióban, megfelelő tempóban tudnának-e szállítani, hiszen láttuk, Magyarországon is késtek vele. Az orosz kormány állítása szerint június végéig 178 millió adagot gyártanak a Szputnyikból és két másik orosz vakcinából, 118 milliót exportra. A hírek szerint tíz másik országban is gyártanák az oltóanyagot.

Mit érdemes tudni a Magyarországon használt vakcinákról?