Május 28-tól lehet lakodalmat tartani

POLITIKA
2021 május 13., 08:58
  • Pünkösd után érhetjük el az ötmillió oltást.
  • Ha ez nem sikerül, május 28-tól akkor is lehet lakodalmat rendezni.
  • Érvényteleníteni fogják azoknak a védettségi igazolványát, akik nem adatják be a második oltást.
  • Május 25-től nem kell időpontot foglalni a kormányhivatalokba.
  • Talán júniusban fognak újra élőben válaszolni újságírói kérdésekre a kormányinfón.

A mostani számítások szerint a pünkösd utáni héten fogjuk elérni az ötmillió oltást, ezért a kormány jövő héten tárgyal az enyhítésekről. Függetlenül attól, hogy ezt sikerül-e elérni, május 28-tól lehet lakodalmakat rendezni, mondta Gulyás Gergely miniszter.

Részletesebb szabályokat nem osztott meg, élőben kérdezni pedig nem lehet: fél éve csak az egy nappal előre, írásban beküldött kérdésekből szelektálnak a kormányinfón, Gulyás szerint ez júniusig így marad. (Ennek ellenére egy ponton a fővárosi vezetést kritizálta, ami szerinte nem olyan nyitott a sajtó felé, mint a kormány.)

Gulyás szerint reménykedhetünk benne, hogy „viszonylag normális nyarunk lesz”. Szentkirályi Alexandra szóvivő azt mondta, táborokat is lehet majd rendezni.

Külföldön élő magyaroknak is lesz igazolvány

Gulyás azt mondta, június elejére-közepére azokat is be lehet oltani, akik most kivárnak, és válogatnak a vakcinák közt. Csütörtök reggelig 4,4 millióan kapták meg az első oltásukat, közülük 2,6 millióan már a másodikat. Orbán Viktor áprilisban bejelentett tervei szerint mostanra már 5 millió beoltott felett kellene járni, a 4,5 minden bizonnyal meglesz még a héten.

Külföldön élő magyarok is kaphatnak majd védettségi igazolványt, de a szabályozás még alakul. Gulyás szerint a terv az, hogy akiket uniós országban, OECD- vagy NATO-tagállamban, Oroszországban vagy Kínában oltottak, azok az ottani igazolás bemutatásával igazolványhoz juthatnak majd a kormányhivatalban.

Az igazolvánnyal összefüggő korlátozások augusztusig mindenképp érvényben maradnak. „Mert addig látunk nagyjából előre” - indokolta később. Akkor fogják csak visszavonni a szabályokat, ha a járványhelyzet engedi. Gulyás azt mondta, a kormány nem minősíti azokat, akik nem oltatják be magukat, de amíg az emberi élet és egészség védelme megköveteli, muszáj korlátozni, kik léphetnek be zárt terekbe, ahol könnyebben terjed a vírus.

Nemsokára lesz védettségi applikáció is, de csak az oltottaknak, azoknak nem, akik korábbi fertőzés miatt kaptak kártyát.

Egy kérdésre azt mondta, érvényteleníteni fogják azoknak a kártyáit, akik nem adatják be a második oltást. Ezt a QR-kód leolvasásával lehet majd ellenőrizni.A kormány kétoldalú megállapodásokat köt más országokkal a védettségi igazolványok kölcsönös elismeréséről. Gulyás szerint minden országgal lesz megállapodás, ahová nagy százalékban járnak magyar turisták. Kiderült, hogy többek közt Szlovákiával is tárgyalnak.

Megkérdeztük, elképzelhetőnek tartják-e, hogy a kiszámíthatatlan ütemben érkező védettségi igazolvány helyettesítésére a beoltottak ideiglenesen azt az oltási kartont használhassák, amit oltáskor kapnak.

Gulyás válasza szerint nem, mert az igazolvány közokirat, másrészt így legalább eltelik 7-10 nap, mire az emberek igazolványhoz jutnak, így a védettség is magasabb szintre jut. (Ez igaz, de ennél is több időre lenne szükség az első oltással elérhető maximális védettséghez. Korábban a kormány csak a második oltás után adott volna igazolványt, aztán módosították a szabályokat.) Egy másik kérdésünkre azt mondta,

május 25-től lehet újra időpontfoglalás nélkül menni a kormányhivatalba, az útlevelekkel kapcsolatban soron kívüli ügyintézésre is szükség lesz.

Beolvastak egy kérdést az AstraZeneca-oltásokról: akik 12 hétnél korábban szeretnék megkapni a második oltást, ott jelentkezhetnek, ahol az elsőt is megkapták. Az utóbbi időben voltak zavarok az Astra-oltások körül. Akik előre szerették volna hozni a második időpontot, nem mindig kaptak világos tájékoztatást, és voltak, akiket korábban hívtak, pedig tartani szerették volna a 12 hetet. (A mérések szerint érdemesebb várni a magasabb hatékonyság miatt.)

Az oltási hajlandóság növeléséről azt mondta, „reklámokkal, élő szóval, a védettségi igazolványokkal együttjáró előnyök hangsúlyozásával biztatunk mindenkit”.

Az RTL kérdezett arról, hogy jogszerű-e kifizettetni a koronavírusteszt árát azokkal a műtét előtt álló betegekkel, akik nincsenek beoltva. Gulyás szerint azoktól nem szabadna pénzt kérni, akik regisztráltak, de még nem kaptak oltást. „Ha a szabályozás nem ilyen, javasoljuk, hogy alakítsuk így.”

link Forrás

Szóba került az is, hogy a tervek szerint az Országos Atomenergia Hivatal 2022-től kikerülne a kormány közvetlen ellenőrzése alól. Vezetőjét kilenc évre nevezi ki a miniszterelnök, utána nem lehet majd leváltani. Vagyis a paksi bővítés ellenőrzése olyan hivatal kezében maradna, aminek vezetésébe kormányváltás után sem lehetne belenyúlni. Gulyás szerint az Európai Unió kérte, hogy a hivatal ne kormányzati szervként működjön.